Vi erbjuder
Betty Malmberg vill premiera samverkan mellan akademi och näringsliv.

Dagens spaning från Almedalen: Ny modell för forskning och innovation

Mer pengar till strategiska innovationsområden och bättre samverkan mellan akademi och näringsliv. Det var politiker och storföretag överens om på ett seminarium i Almedalen. Naturvetaren Betty Malmberg satt med i panelen.

Publicerad: Uppdaterad:

Det är bråda dagar för Betty Malmberg i Almedalen. Tolv seminarier på fyra dagar ska agronomen och riksdagsledamoten Betty Malmberg klara av.

- ­Det är jättekul och en chans att nå ut med vår utbildnings- och forskningspolitik.

Hon sitter i panelen på ett seminarium som handlar om hur Sveriges nya modell för forskning och innovation ska se ut. Teknikföretagen står som värd och i panelen finns också företrädare för Saab, Volvo och ABB.

Vid sin sida har Bett Malmberg (M) socialdemokraten Thomas Strand. Inte helt oväntat gör de politik av den viktiga forskningsfrågan.

- Kom ihåg att Alliansen har gjort en jättesatsning på forskning under de senaste mandatperioderna, sa Betty Malmberg. För att forskningen ska ge samhällsnytta och utmynna i nya produkter är samverkan en nyckel.

Excellent forskning är grunden

Det var alla i panelen överens om. En allmän mening var att mer pengar ska skjutas över till strategiska innovationsområden, SIA. I dag går runt 80 procent av forskningspengarna till forskning i akademin.

- Det nationella programmet för flygteknisk forskning är jätteviktigt för oss. Vi har närmare 40 industridoktorander på Saab, vilket gör oss attraktiva i de europeiska projekten, sa Pontus de laval på Saab.

Jan-Eric Sundgren, senior advicer på Volvo och tidigare rektor på Chalmers slog också ett slag för samverkan, men underströk betydelsen av att fortsätta stärka universiteteten.

- Det är själva grunden för vårt intresse av att samverka med akademin. Satsa på excellens och unga forskare, sa han och påminde om att Volvo är världsledande på hybridteknik och säkerhet.

Med på tåget

Betty Malmberg vara inte sen att påpeka att den typen av satsningar görs, med tillägget att locka hit internationella forskarstjärnor, liksom att förbättra samverkan mellan akademi och näringsliv. Och universiteteten verkar vara med på tåget.

- Jag har besökt 22 av landets universitet, och intresset har varit stort. Här utmärker sig SLU som har infört samverkanslektorer, med särskilt ansvar för att öka utbytet med näringslivet. För att stimulera det ytterligare kommer vi att premiera det ekonomiskt.

Ännu en åtgärd är att få varje universitet att fokusera på det de är bäst på.

- Alla kan inte göra allt. Nu vill vi att universiteten nischar sig och bygger upp en tydlig forskningsprofil inom ett område. Vi vill också stärka instituten, som fungerar som en brygga mellan akademi och näringsliv, inte mints när det gäller testning och demoanläggningar, sa Betty Malmberg.

Horizon 202

Spännande saker är på gång. Inom ramen för "Horizon" ska EU satsa 80 miljarder euro fram till 2020 på forskning och innovation.

- Regeringen har ambitionen att stödja SIA, bland annat för att kunna ta del av Horizon 2020. En utmaning är hitta nya strategiska områden att satsa på, säger Betty Malmberg, direkt efter seminariet och hastar vidare till nästa.

Thomas Strand (S) vann en politisk poäng när han tyckte att man ska komma överens om forskningspolitiken över partigränserna.

- Tänk längre är fyra år. Forskning är långsiktig och behöver längre spelregler än så för att bli framgångsrik.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies