Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens naturvetare hjälpte skidlandslaget till bättre prestation

Viola Adamsson har satt nordisk mat på den internationella kartan. Hon kombinerade naturvetenskaplig kunskap och forskning med yrkeskunksaper i kostvetenskap, och vann i den stenhårda konkurrensen i kokboksbranschen.

Publicerad: Uppdaterad:

Viola Adamsson arbetar med att utveckla forskningen inom nordisk mat på olika sätt. Hon har eget företag och arbetar med med utvecklingsfrågor, utbildningar och föreläsningar.  2008 började hon forska, och disputationen skedde 2014.

Berätta lite om din forskning?
- Den handlar om  hälsosam nordisk mat. Vid millennieskiftet var det som att intresset för kost och hälsa exploderade. Då började jag fundera på effekten av nordiska livsmedel. Jag har undersökt om hälsosam nordisk mat, baserad på livsmedel som kan odlas, skördas och födas upp i Norden, kan ha liknande effekter på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som den traditionella medelhavskosten. Vi gjorde två randomiserade, kontrollerade, kliniska studier, en i Bollnäs och en i Uppsala. Deltagarna var fullt friska, kvinnor och män i olika åldrar, och alla var lätt överviktiga. Vi satte upp en näringsprofil och en livsmedelsprofil som kosten skulle uppfylla, samt recept för 21-dagarsmenyer. Studierna pågick under sex veckor. Resultaten visar att den hälsosamma nordiska kosten har likartade effekter som den mer kända medelhavskosten.

Vad arbetade du med tidigare?
- Jag är utbildad till hushållslärare, tog examen 1981 i Umeå. Jag jobbade i skolan många år, men sedermera började jag arbeta inom livsmedelsindustrin där jag bland annat utveckla kostprogram idrottare, främst för längdskidåkare. Jag reste med Svenska landslaget i Längdskidåkning under sju VM och två OS och ett flertal världscuper som kostansvarig. Jag coachade även svenska teamet i årets Gröt-VM i Carrbridge, Skottland!

Du har även vunnit pris för din kokbok?
- Ja, första pris i den svenska tävlingen "Årets svenska måltidslitteratur 2012" som utses av Måltidsakademin, Grythyttan. Boken gick vidare och jag fick det internationella priset ”Best Scandinavian Cookbook in the World” för boken ”Nordens bästa mat” som bygger på min forskning. I år vann min avhandling ”A healthy Nordic diet and cardiometabolic risk factors: intervention studies with special emphasis on plasma lipoproteins” måltidsakademiens pris i kategorin doktorsavhandlingar  och kvalar därmed vidare till den internationella tävlingen i måltidslitteratur.

Varför valde du att bli medlem i Naturvetarna?
- Det passade min grundutbildning, och det jag jobbade med. Jag har fått en hel del rådgivning i olika sammanhang, särskilt när jag började som doktorand.

Vad gör du en ledig stund? 
- Jag spelar golf, går skogspromenader och reser. Jag är även med i flera gastronomiska sällskap.

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies