Vi erbjuder

Månadens naturvetare – biologen som vill få ut oss i naturen

Vi fick ett tips om en medlem som borde bli Månadens naturvetare. Kommunekologen Eva Siljeholm är en eldsjäl för naturvården i Norrköping.

Publicerad: Uppdaterad:

Veta. Värna. Vårda. Visa. Det är fyra V:n som är stommen i en kommunekologs jobb, enligt Eva Siljeholm som berättar att hon just nu främst arbetar med att visa.

– Jag jobbar med att informera om naturen i vår närhet. Det gäller vilka naturtyper som finns inpå knuten, liksom att göra dessa platser mer tillgängliga.

Det kan handla om att anlägga vandringsleder, eldstäder och vindskydd. Men också att bygga utställningar och använda nya kanaler, som appar och sociala medier, för att informera och väcka nyfikenhet om naturen.– Det finns så många guldkorn att visa, utbrister hon.

Eva Siljeholm har arbetat i 18 år som kommunekolog i Norrköping. Efter examen från biologlinjen på Linköpings universitet arbetade hon i åtta år som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Valdemarsvik. Det var när hon kom ut i verkligheten, bort från den ganska teoretiska utbildningen, som hon förstod hur det här med naturvård hänger ihop och hur roligt det är.

Arbetet kräver bred kunskap men även expertkunskaper inom vissa områden. Man förväntas kunna väldigt mycket. Utöver att ha stor sakkundskap behöver man också vara en bra pedagog och psykolog.

– Som kommunekolog blir man aldrig fullärd. Det är ett fantastiskt roligt arbete, säger hon.

Arbetar ensam

År 2012 skedde en stor omorganisation. Teamet med kommunekologer splittrades och Eva Siljeholm flyttade från tekniska kontoret till Kultur- och fritidsförvaltningen. Detta trots protester från Naturvetarna.

– Ibland är det lättare att arbeta som ekolog än andra gånger. Just nu är det inte så mycket skjuts på dessa frågor, berättar hon.

Eva Siljeholm berättaratt Norrköping varit en framstående kommun vad gäller naturvård men att kommunen nu hamnat på efterkälken.

– Saker förändras och förhoppningsvis vänder det snart igen, Trots att helheten gått förlorad har jag ett fantastiskt roligt jobb!

Bygger bo i naturen

Eva Siljeholm har en rad fritidsintressen, men just nu får de stå tillbaka:

– Jag och min sambo håller på och bygger ett hus!

Hon lyckades övertala sin sambo att de inte kunde bo i stan, så nu har de köpt en tomt utanför Norrköping, i naturen. All ledig tid går åt till att fixa med bygget.

– Det är jätteroligt! avslutar Eva Siljeholm.

Av Frida Henningson Johnson

Tipsa oss!

Känner du någon som borde bli månadens naturvetare? Tipsa oss på redaktionen redaktion@naturvetarna.se. Varje månad väljer vi ut en person bland de inskickade bidragen, och skickar en tårta till dennes arbetsplats.

Kommentarer

Ulrika 2014-03-06

Grattis Eva! Det är du verkligen värd! Du är en klippa som med sprudlande idéer, envishet och entusiasm jobbar för naturupplevelser och naturvård!
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies