Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens naturvetare - analytisk kemist med talang för problemlösning

"Som analytisk kemist löser han likt MacGyver såväl tekniska som kemiska problem. I sann naturvetaranda tröttnar han aldrig på att lära sig mer om, och delar dessutom gärna med sig av tips om allt från elektronik till bilvård". Så lyder nomineringen av Per Kjellin till månadens naturvetare.

Publicerad: Uppdaterad:

– Jag jobbar med allt från kemin på sensorchipen, till hur mjukvaran och systemet som helhet ska passa kunden och till problemlösning i produktionen av förbrukningsartiklar och reagens. Det är roligt att det är så väldigt varierat. Jag hinner aldrig tröttna eftersom jag hela tiden lär mig något nytt, säger Per Kjellin på GE healthcare life sciences i Uppsala.

Han arbetar sedan tretton år med analysinstrumentet Biacore, som används för att titta på biokemisk bindning.

I instrumentet finns en sensoryta som består av ett guldbelagt chip där man fäster den molekyl man vill undersöka. Ett mikroflödessystem skickar dit andra molekyler och man kan titta på hur de binder till och lossnar från den målmolekyl man undersöker. Detta används till exempel för att analysera läkemedelskandidater.

Per Kjellin är analytisk kemist och har pluggat MatNat-programmet vid Uppsala universitet.

– Att plugga naturvetenskap var det naturliga valet för mig. Jag tyckte att kemi var roligast och inriktade mig framför allt på analytisk kemi, säger han.

Efter examen och en jordenruntresa fick han jobb på företaget som då hette Biacore. De sitter fortfarande kvar i samma hus och är en mindre grupp som arbetar med Biacoresystemen.

– Då blir man inte så superspecialiserad utan mer generalist och får lära sig det som behöver göras. Jag jobbar med många andra saker än det jag är utbildad till, säger Per Kjellin.

Han tycker att han har nytta av sin naturvetenskapliga utbildning i jobbet, eftersom den innehåller ett grundläggande tänk och metodik för analytisk problemlösning.

Och ja, det finns ett bilintresse också.

– Jag gillar att meka med familjens bruksbilar när det behövs. Och så tycker jag om att resa och att fixa med familjens sommarhus, säger Per Kjellin.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies