Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Ditt bästa tips för att bli mer effektiv på jobbet?

Många lägger i högsta växeln direkt på det nya året. Men nu vill vi att du lutar dig tillbaka och funderar på om det finns andra sätt att jobba på för att bli mer effektiv. Dela gärna med dig av dina bästa tips.

Publicerad: Uppdaterad:

Läs effektivitetskonsultens råd.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Åsa 2014-01-15

Mitt bästa tips är att hitta balansen i hela vardagen. Jag har ett ganska stressigt jobb med mycket patientkontakt. För att fungera bra på jobbet och snabbt lösa de problem som uppkommer tränar jag sex gånger i veckan. Helt kravlöst; yoga och löpning funkar för mig.

Johanna 2014-01-10

Mitt bästa tips kan låta trivialt, men fungerar klockrent för mig iaf; planera in all arbetstid i kalendern, även "mindre uppgifter" som tex att kolla mail och kontera fakturor. Planera tiden realistiskt och var inte tidsoptimist. Håll dig till kalendern och möblera om de inplanerade arbetspassen vid behov, tex om nya uppgifter ramlar in. Då växer en tydlig bild fram av hur mycket som ligger på ditt bord. Känns det ändå svårt att få in allt inom en rimlig tid kan man behöva tacka nej till vissa uppdrag. Ett samråd med chefen om vad som är viktigast och vad som kan lyftas bort kan vara till stor hjälp. Störningar dom plingande mail etc är bannlysta. Jag knappar även ur telefonen ibland när jag sitter och arbetar koncentrerat. Efter denna enkla superkur känner jag äntligen att det är jag som har ansvar och kontroll över min arbetsinsats!

Marie 2014-01-10

Arbetsuppgifter som kräver mycket koncentration gör jag med fördel hemma. Till exempel när något ska läsas in, planeras etc. Där blir jag inte störd i den kreativa processen vilken brukar hända på kontoret.

Anna 2014-01-10

Jag tog mig lite tid att städa ordentligt på skrivbordet. En hel del papper hade samlats innan jul. Skönt med rena bordsytor! Nu känns det lättare att jobba och lättare att fokusera!

PSN 2014-01-10

Gick en kurs i höstas genom Sveriges Kommuner och Landsting, "Skaffa Superstruktur". Det var skönt att höra att jag inte är ensam om att stå inför samma stressfaktorer; mejl, komihåg-listor, telefon osv. Till att börja med lägg tid på att gå igenom vad som gör dig stressad och ostrukturerad. Bygg upp system för att få struktur och förfina och bygg om efterhand. Några bra tips jag tog med mig: ta bort alla pling och påminnelser på sådant som du inte tvunget behöver bli påmind om. Det bara stör och avbryter. Gå igenom mejl på vissa tider och lägg i undermappar så inkorgen - ibland - blir tom. Ha en att göra lista - helst digital så att det lätt går att ändra och prioritera om.

SH 2014-01-10

Öppna inte mailen före kl. 10, läs, svara och stäng, öppna igen efter lunch, läs, svara och stäng, öppna igen kl 15 o.s.v. (Har någon bråttom att få tag i mig är det bättre att dom ringer.) Skriv "Att-göra-lista", börja varje dag med att gå igen, ta bort det som är klart eller inaktuellt, och PRIORITERA resten, ta sen en sak i taget. Stäng in dig mellan rasterna för att slippa bli störd och tappa fokus. TA RAST, men låt dom inte dra ut för länge.

Rebeccaianeby 2014-01-10

Tillåt dig att slappa. Inkubera "olösliga" problem några dagar. Plötsligt, när du tänker på ingenting, kommer hjärnan på en brilliant lösning. Eller också löser det sig av sig självt.
Kommentera