Fråga oss här!
Vi erbjuder

Kontorslandskap kräver eftertanke

Att bygga om kontoret till landskap för att spara yta är ingen bra idé. Däremot finns annat att vinna om man river väggarna och flyttar ihop i samma rum, enligt doktorand Aram Seddigh.

Publicerad: Uppdaterad:

Kontorslandskapet ska spegla den kreativa och transparanta organisationen, brukar man säga för att få med sig medarbetarna.

– Det är en trend som har pågått ganska länge. Men det är inte alltid som kontorslandskap är den bästa lösningen. Det beror på vad man ska göra, säger Aram Seddigh, leg psykolog och doktorand på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet som också bloggar om kontorsforskning på kontorslandskap.se.

Forskningen är inte entydig, men det finns idéer om att kommunikationen och produktiviteten förbättras i landskap.

– Distraktionen ökar och innebär ett avbrott i tankearbetet. Möjligen kan det vara positivt i tidiga skeden, i den kreativa fasen med brainstorming och liknande.

Generösa ytor

Men han stänger inte dörren till kontorslandskap.

– Det behövs strategier för att få det att fungera, allt från att hantera mejl och telefon till när det är läge att diskutera olika frågor. Akustiken betyder också mycket, så att ljuden fångas upp av textilier och andra material i rummet.

Han slår också ett slag för tysta rum, dit man kan gå och ringa eller bara få lugn och ro. Det gäller också att de som sitter i landskapet jobbar med liknande saker, annars stör man varandra.

Hur många som sitter i landskapet spelar inte så stor roll.

– Ofta är det bättre med färre än fler. Men den stora skillnaden är att gå från att sitta själv till att ha sällskap. Ännu en trend när man går över till landskap är att alla omfattas, även cheferna som möjligen får lite större yta.

En del arbetsgivare bygger landskap för att vinna yta. Men det är ingen bra idé, enligt Aram Seddigh.

– En vinst är ökad flexibilitet. Det är lätt att flytta runt och möblera om. Städningen förenklas och energiåtgången kan minska. Men det är ökad täthet som är problemet. De landskap som fungerar bäst är de med generösa ytor.

Ökad smittspridning

Många medarbetare på en liten yta ökar risken för smittspridning, Det styrks av en vetenskaplig rapport från ett forskarlag i Danmark. Den visar att risken för sjukfrånvaro är 50 procent högre i landskap än i egna celler.

Enligt undersökningen var sjukfrånvaron fem dagar per år med kontorsceller och sju till åtta dagar i landskap.

– Det visar att det finns stora utmaningar med kontorslandskap och att det kräver mer tanke för att få det bra. Jag är övertygad om att man kan hitta lösningar som inte påverkar hälsan negativt.

Men det är inte så enkelt att det finns fem gyllene regler för att lyckas. Däremot ger Aram Seddigh några goda råd på vägen. Se nedan!

 

5 goda råd för att lyckas med kontorslandskap

1.Ta frågan på allvar och tänk igenom en strategi för landskapet.

2. Utgå från den speciella situation som råder på din arbetsplats.

3. Kom överens om förhållningsregler och mötesregler.

4När är det okej med allmänt prat?

5. Hur ska de tysta rummen användas?

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera