Vi erbjuder

Kemipriset låter oss se djupt in i oss själva

Årets Nobelpris i kemi gick till tre forskare som har gett oss nya möjligheter att titta på vad som händer i våra celler. Med hjälp av fluorescens kan man se hur molekylerna rör sig.

Publicerad: Uppdaterad:

Eric Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner belönades i år för utvecklingen av superupplöst fluorescensmikroskopi.

Innan de gjorde sina upptäckter i mitten av nittiotalet fick man nöja sig med att undersöka strukturer som är större än 0,2 mikrometer. Så långt räcker ett vanligt mikroskop. Med det kan man titta på till exempel däggdjursceller, bakterier och vissa virus, men inte på hur processerna inne i dem ser ut.

Molekylens vägar

I dag är fluorescensmikroskop, eller nanoskop, standardutrustning på många labb där man vill undersöka enskilda molekylers vägar inuti levande celler. Forskarna kan se hur molekyler formar synapser mellan hjärnans nervceller; de kan följa proteiner som aggregerar till klumpar vid Parkinsons, Alzheimers och Huntingtons sjukdomar; de kan följa enskilda proteiner i befruktade ägg som delar sig.

– Vi använder fluorescensmikroskop dagligen. Det är ett fantastiskt hjälpmedel och vi skulle inte kunna göra den forskning vi gör i dag utan det, säger Paraskevi Heldin, professor vid Uppsala universitet och forskare vid Ludwig Institute for Cancer Research.

Vad gör proteinet inne i cellen?

Hennes forskargrupp studerar hur mikromiljön påverkar cellernas funktioner. Till exempel hur ett protein förflyttar sig och förändras inne i cellen.

– Vi kan se var enstaka proteiner befinner sig och hur de interagerar med andra molekyler. Vi tittar särskilt på hur ämnet hyaluronan påverkar vissa egenskaper hos bröstcancerceller, säger hon.

Ger hopp om behandling

Med hjälp av den informationen försöker de bland annat ta reda på varför cancercellerna börjar överproducera ämnet och dess receptor på cellytan, CD44. 

De förväntar sig att dessa studier ska öka förståelsen för de molekylära mekanismerna kring invasiv bröstcancer. Och hoppas att detta gör det möjligt att utveckla rutiner för prognos och behandling.


2014 års Nobelpristagare i kemi

Eric Betzig, Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, Ashburn, VA, USA

Stefan W. Hell, Max Planck Institute for Biophysical Chemistry, Göttingen, and German Cancer Research Center, Heidelberg, Germany

William E. Moerner, Stanford University, Stanford, CA, USA

Läs mer om priset på Nobelprisets hemsida.

Anna Norberg

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies