Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Jobbar du för mycket övertid?

Ny teknik som smarta mobiler får oss att arbeta mer. Men det har ett pris, med sämre hälsa och lägre produktivitet som följd. Nu vill vi veta om du jobbar mer än 40 timmar per vecka och om du blir kompenserad för det.

Publicerad: Uppdaterad:

Kommentera längst ner på sidan.

Läs expertens råd och hur mycket din övertid är värd.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Cathis 2014-06-04

Periodvis arbetar jag mycket övertid, t.ex.vid kvartal och årsrapportering. I och med att vi har flex tid blir det enbart tid mot tid. Skulle jag behöva jobba helg för att bli klar så stämmer jag av med chefen och får då komp.tids ersättning i stället så jag tycker det funkar bra.

Ida 2014-05-21

Nej, jag jobbar nästan inte över alls. Har svårt nog att hinna med mina 40 timmar i veckan :D Tycker att jag hinner med jobbet tillräckligt bra ändå.

Gymnasielärare 2014-05-18

Har en 65% tjänst men jobbar närmare 50 timmar i veckan utan kompensation.

Säljare på liten firma 2014-05-17

Jobbar mycket. Tänker ofta att jag behöver jobba under helgen också. Har dock för det mesta lyckas fylla tiden med annat men stressen hänger kvar. Funderar hela tiden på vad som är på gång och ska föreberedas och planeras. Under intensiva perioder är det mycket bortanätter med resor och arbete kvällstid. Övertidsersättning finns inte men jag har bil, fri telefon och fria arbetstider vilket är värt en del. Frågan är hur länge jag orkar.

Maskros 2014-05-17

Jobbar som forskare och har en sambo som jobbar natt. Har haft tur med en förtroendefull chef som har gett mig fria händer att lägga upp min arbetstid som jag vill. Dagar då sambon jobbar, jobbar jag lite kortare och tar igen det då han är ledig. För mig passar det väldigt bra och jag är noga med tiderna - jag tycker inte att jag tjänar något alls på att jobba övertid och ingen begär det.

Snart utbränd 2014-05-16

Jobbar alltid minst 50+ varje vecka utan övertidsersättning, eller möjlighet att ta ut som komptid. Går aldrig hem förrän mitt skrivbord är rent från arbetsuppgifter jag kan utföra, men blir ändå beskylld för att tappa bollar (vet inte vad det kan vara ens, för kommunikationen är under all kritik, dvs mkt sparsam). Många kvällar går bort pga tjänsteresor och även hela helger pga långa resor, utan ersättning eller traktamente. Förväntas läsa mailen på semestern och hantera dem, vilket tar mer än en heldag/vecka, men får inte ta det som arbetstid om jag inte är på kontoret. Jag ska även finnas tillgänglig per telefon 24/7 för att svara på frågor från medarbetarna, även på semstern. Är det verkligen semester?! Lägg till att det är ytterst sparsamt med någon som helst cred för att man ställer upp. Börjar tappa geisten är jag rädd, även om jobbet egentligen är fantastiskt roligt och givande.

Michael 2014-05-16

Har går ner på frivillig deltid 80 % med en ledig dag i veckan. Eftersm möten ligger fördelade på olika dagar blir det ofta jobb även den lediga dagen. samlar ihop så jag kan ta en hel vecka ledigt, men då blir man efter så man måste jobba över när man kommer tillbaka - och så är man där igen ... Ansvaret ligger på en själv, att inte vara för ambitiös, då får man skylla sig själv.

Vårdpersonal 2014-05-16

Just nu deltidssjukskriven, så får ej jobba övertid för försäkringskassan. Tidigare oftast 5-10 h obetald övertid/vecka. Vi får aldrig övertidsersättning, utan all mertid går som flextid. Flexram +30 h/-15 h, avstämning 4 ggr/år. Mer än 30 h försvinner då och mer än 15 h minus ger löneavdrag.

Förhandlare 2014-05-16

Jobbat mycket övertid men konsekvent tagit ut plustimmarna. Ibland genom att resa bort en vecka. Då sopar man undan 40 plustimmar på ett bräde. Hade aldrig accepterat att få innestående timmar makulerade. Om man ställer upp för arbetsgivaren och jobbar kvällar och helger är det faktiskt arbetsgivarens uppgift att lösa eventuella trångpass när man väl ska ta ut plustimmarna. Ingen diskussion. Mer att göra när man kommer tillbaka efter en vecka? Ja, och det genererar nya plustimmar. Så tuffar det på tills arbetsgivaren har anpassat bemanningen till arbetsmängden.

Post-doc Josephine 2014-05-16

Vi post-docs vid universiteten förväntas att jobba runt 50 timmar i veckan...men det blir ofta 60. Inklusive jobb hemifrån så klart. Och det finns ingen övertid inkluderad, man skulle kunna ta ut det som semesterdagar dock, men ingen gör det officiellt i alla fall. Så länge chefen är nöjd med jobbet! :) Jag klagar inte dock, vi får möjlighet att flexa precis hur vi vill, har ett oerhört stimulerande arbete och får också möjlighet att resa på konferenser världen över.

Forskare 2014-05-16

Det blir i snitt 45 h i veckan för mig och de extra timmarna är inget man kompenseras för. Det är mer så att det är "ens eget fel" om man behöver mer tid än den man har betalt för. Samtidigt kan man bli avskedad på grund av arbetsbrist om man inte drar in sin egen lön genom forskningsanslag. Vi fungerar lite som egna företagare i en branch i hård internationell konkurrens. Om jag justerar för övertiden enligt er tabell tjänar jag ungefär som en truckförare. Jag blir lite bitter ibland när jag tittar på sånt...

K 2014-05-16

Jag forskar på ett av Sveriges universitet. När jag var doktorand var jag väldigt nära att gå in i väggen på grund av att jag alltid jobbade övertid. Och nej, det var inte betald övertid (får någon det inom akademin?). Efter några insikter så bestämde jag mig för att inte jobba mer gratis och har sedan dess jobbat ca 40 timmar/vecka. Det kan vara intressant att notera att jag är mer effektiv nu än när jag jobbade för mycket.

E 2014-05-16

Tid mot tid. Allstå ingen övertid godkänns. Jobbar man en kväll får detta tas ut som ledig tid, vilket inte alltid är så lätt eftersom man har för mycket att göra som det är.

Jessika 2014-05-16

Jag arbetar sällan övertid men det händer att jag reser på övertid. Då får vi betalt, 0,5 timmar för 1 timmes restid. Jag har inte kopplat mailen till min smartphone och har med det en tydlig avgränsning mellan arbetstid och fritid. Däremot kan jag välja att jobba mer en dag och kortare en annan dag, beräkningen sköter jag helt själv.

Anna 2014-05-16

Jag är doktorand. Det förväntas att vi jobbar på och är duktiga. Enormt mycket övertid, obetald förstås. Det är ju ingen som tvingar dig att jobba över men det är absolut ingen som säger att du inte borde göra det, snarare tvärt om, uppmuntras man att sitta kvar och slutföra. Eftersom många projekt ska genomföras under sommaren är det många som hoppar det där med semester, speciellt utlandsfödda. Inte konstigt att jag sett så många gå in i väggen...eller snarare vara redan förbi den men jobbar plikttroget vidare. Ingen vidare trevlig arbetssituation. ps. jag snittar väl 50h/v i nuläget, tidigare när jag var "ny" låg jag på 60h/v

Inköpare 2014-05-16

Hej! Vi har flexramar +40 tim eller -20 tim. avstämning sker varje halvår. Om man då har mer än +40 tim försvinner bara överskottet utan någon ersättning men om man har mer än -20 tim får man löneavdrag. Vi tar ofta ut +-tid i ledig tid t.ex. del av dag eller en hel ledig dag när så är möjligt.

A 2014-05-16

Nästan alltid 45-47 timmar i veckan, får ingen annan kompensation än flextid. Vi "har inte övertid" eftersom allt ryms i flexramen. Sedan stress att ta ut timmarna innan avstämning vilket annars gör att de försvinner. Kommer tillbaka och har mer än någonsin att göra... Vilket generarar övertid....

Greger 2014-05-16

Jobbar på ett litet företag med 10 anställda. Man ska som anställd själv hålla koll på sin arbetstid eftersom vi inte använder någon stämpelklocka eller liknande. Jag ska jobba 37,5 timmar per vecka. Det utgår ingen övertidsersättning utan mertid kvittas mot ledig tid. Kan vara bra ibland för man har relativt flexibla arbetstider men när det är väldigt körigt blir det lätt 5-10 timmar extra i veckan. Timmar som man inte alltid hinner ta ut.

M 2014-05-15

Ända sedan vi införde individuellt schema ska vi egentligen jobba 38:15 h i veckan men det är numer så att folk jobbar längre. Kanske 42 h i snitt. Vi tjänar inget mera på det annat än att man luras att tro att man kan ta mera ledigt en annan gång via så kallade timbanken. Det är däremot fel. Om man dessutom skulle man byta jobb får man inte övertidstimmarna i pengar för det är egentligen inte övertid. Däremot om man slutar sitt jobb måste man betala tillbaka eventuellt underskott av timmar...
Kommentera