Fråga oss här!
Vi erbjuder

Jobba hellre smart än mycket

Med tid för återhämtning och en extra dag ledigt med jämna mellanrum så är hälsoriskerna med övertid inte så stora, enligt stressforskare. Men tänk på att din övertid är värd pengar som du bjuder arbetsgivaren på.

Publicerad: Uppdaterad:

Tuffare krav i arbetslivet gör att många jobbar mycket övertid. En färsk rapport från SCB visar att var femte anställd i Sverige jobbar i genomsnitt sex timmar övertid varje vecka. Ungefär samma mönster gäller för naturvetare, med den skillnaden att chefer och doktorander jobbar ännu mer.

Hur bra är det för hälsan i ett hållbart arbetsliv där vi ska jobba allt längre?

– Det är inte så enkelt att det bara är dåligt att jobba över. Men se till att få ordentlig återhämtning. Ta ut en extra dag ledigt för att koppla av från jobbet, säger Göran Kecklund, docent vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Egna drivkrafter

Även egna drivkrafter gör att många jobbar övertid. Man är motiverad och trivs så bra med sitt arbete och känner att det alltid finns mer att göra.

– Det gäller mest folk som har kreativa arbeten, som forskning och utveckling. Det finns inga tydliga slutpunkter, vilket gör att många blir kvar länge på jobbet och dessutom tar med sig det hem i sina smarta mobiler.

Många upplever inte det som arbete, utan ser koll av mejlboxen och några mobilsamtal på fritiden som något självklart.

– Alla klarar inte av att hantera det. Om man känner att det är svårt att varva ner och får sömnproblem, bör man inte läsa mejl på kvällen.

Dialog med chefen

Men om det förväntas av chefen?

– Det borde inte vara ett krav. Mer rimligt är att det ska bygga på frivillighet. Här gäller det att ha en tydlig policy på jobbet, så att alla vet vad som gäller.

Att ha en dialog med chefen är också viktigt om det blir för mycket övertid och att hälsan påverkas.

– Ta upp det i utvecklingssamtalen. Kanske fler behöver anställas eller att vissa arbetsuppgifter flyttas från dig. Jobbar man för mycket går produktiviteten ner. Jobba hellre smart än mycket.

Göran Kecklund påminner om att länder med hög BNP ofta jobbar mindre än länder som har lägre BNP.

Att även naturvetare jobbar mycket övertid avspeglar sig bland annat i att medlemmar drabbas av utmattningsdepression eller befinner sig på gränsen.

– Vi ser också att andra sjukdomar, som beror på för hög arbetsbelastning ökar, säger Elba Abreu, ombudsman på Naturvetarna.

Så mycket är övertiden värd

Att naturvetare jobbar över menar hon bland annat har sin förklaring i att många har avtalat bort sin övertidsersättning.

– Även för dem gäller arbetstidslagen, vilket många missar. Den reglerar hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och under ett år, säger Elba Abreu.

Att jobba övertid innebär också att man bjuder arbetsgivaren på arbetstid.

Tjänar du 35 000 kronor per månad och har 100 övertidstimmar per år, så är övertiden värd 2 300 kronor per månad. Vill du veta hur mycket din övertid är värd läser du mer här. Där får du också tips på vad du ska tänka på om du avtalar bort övertidsersättningen.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

NN 2014-06-12

Borde? Frivillighet? Ta upp? Hm. Om man stämplar ut, jobbar vidare, inte vågar tala om det för nån, bryter man mot arbetstidslagen då?

Lasse 2014-05-15

Vad är gränserna för hur mycket man får jobba enligt arbetstidslagen? Dygn? Vecka? År? Är det samma gränser för den som är anställd som chef?

Ej nåbar 2014-05-15

Jag bjuder inte min arbetsgivare på gratis tid. Varför skulle jag det? Jag lägger ner min själ i jobbet när jag jobbar. När jag är ledig är jag ledig. Skulle aldrig komma på tanken att kolla mailen på helgen eller under semestern. Jag behöver avkopplingen för att kunna orka vara effektiv när jag är på jobbet. Det händer att jag jobbar extra mycket under vissa perioder, om något måste bli klart, men då kompar jag alltid ut motsvarande tid så fort jag har möjlighet. Vi arbetastagare behöver vara tydliga med gränserna mellan arbetstid och fritid. Ingen tjänar på att man bränner ut sig.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies