Fråga oss här!
Vi erbjuder
Ta reda på din värdegrund innan du pekar ut färdriktningen. Foto: Colourbox

Den inre kompassen leder rätt

Med en inre kompass och koll på egna värderingar blir du mer genuin som ledare. Fler kommer att följa dig och du får lättare att fatta svåra beslut, enligt Morgan Borg som talade på Naturvetarnas Leadership Friday i dag.

Publicerad: Uppdaterad:

"Jag har en bråkdel av en sekund på mig att få er att lyssna på mig."

Så öppnade Morgan Borg, författare och förändringscoach, sitt föredrag för chefer inom Naturvetarna. Han hänvisar till vetenskapen och våra nedärvda beteenden, som förklaras med spegelneuroner i hjärnan. De får oss att blixtsnabbt skilja på gott och ont, liksom vad som är genuint och inte.

Få med på tåget

Han har mångårig erfarenhet av förändringsprocesser i företag, både inom fordonsindustrin och läkemedelsbranschen. Två av tre förändringar, som fusioner mellan olika företag eller enheter, går fel.

– Vi glömmer den viktigaste faktorn, att få med människor på tåget. Då spelar det ingen roll hur många tjusiga power points man visar upp. Det handlar om att vara känslomässigt närvarande och möta medarbetarna på djupet.

Bottna i dig själv

Det är här den inre kompassen kommer in i bilden.

– Du måste själv bottna i en värdegrund som får dig att tro på det du gör och som motiverar dig.

Hans budskap är att man tar reda på sin värdegrund, allt från människosyn och etiskt förhållningssätt till viljan att göra gott och annat som är viktigt för mig.

– Min livsuppgift är att tala till människors känslor för att få ett bättre arbetsklimat, vilket skapar värden för organisationen. Det driver mig i mitt jobb. För andra kan det handla om helt andra saker, som att vara volontär och åka till Afrika och bekämpa ebola, med risk för sitt eget liv.

Resultat i fokus

Morgan Borg ger aldrig avkall på prestation och resultat, som är det överordnade målet.
– Jag ser och gillar dig som människa, men du ska också prestera när du är på jobbet.

Att det är värdeskapande att jobba med den inre kompassen visar han med ett exempel från läkemedelsvärlden. När ett företag blev uppköpt stod fabriken i Sverige inför hotet att läggas ner.

– Efter att ha bytt ut halva ledningsgruppen fick vi igång en process där vi jobbade med mjuka värden och skapade en kultur i världsklass. Vi fick medarbetarna att känna ansvar och vilja att bidra.

Nyfiken på folk

För att få med folk i förändring använder Morgan Borg de tre honnörsorden: närvaro, respekt och empati.

– Med den egna värdegrunden som plattform är jag nyfiken på människor och är närvarande i mötet. I respekten ligger att alla medarbetare är lika mycket värda. Det skapar en trygg och kreativ miljö. Människor utan medkänsla borde inte finnas i toppskiktet bland chefer.

Att bli en öppen ledare handlar inte om att använda en metod. Utan lösningen är att bli medveten om mina djupaste värderingar om mig själv och för andra, skriver han i sin bok "Den inre kompassens makt".

– Om jag inte själv är medveten om mina värderingar kommer jag bli avslöjad om jag uttrycker något jag innerst inne inte kan stå för. Då finns risken att min sympatiska utstrålning går förlorad.

Spegelneuronerna avslöjar dig

Så återigen handlar det om att vara genuin i sitt uppträdande. Något annat kommer att avslöjas. Även de jobbiga frågorna ska upp på bordet, enligt Morgan Borg, allt från att någon inte levererar eller brister i kompetens till att relationerna inte fungerar och att medarbetare känner sig utanför gruppen.

– Spegelneuronerna avslöjar dig om du uppträder under falsk flagg. Därför är det så viktigt att ha gjort hemläxan och tagit reda på sina värderingar för att till fullo kunna använda den intre kompassen som ett verktyg att leda.

Han påminner om att glädje i jobbet motiverar, liksom att tala om tidigare framgångar.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies