Vi erbjuder
Acceleratorchefen Mats Lindroos är lättad över beskedet att ESS-drömmen blir verklighet.

Dagens spaning från Almedalen: Kärnfysiker bygger ESS

Den sista pusselbiten är lagd för att ESS, European spallation source, ska byggas i Lund. Jan Björklund skålade i champagne när Tyskland gav klartecken till att bidra med sin del i finansieringen, som uppgår till totalt 16,6 miljarder kronor.

Publicerad: Uppdaterad:

- Det här är den största svenska forskningssatsningen någonsin och störst i Europa efter Cern och fusionsanläggningen Iter i Frankrike, säger Jan Björklund.

På plats i Almedalen är också Mats Lindroos, kärnfysiker och chef för den kraftfulla acceleratorn, som utgör själva kärnan för det som populärt kallas för supermikroskopet. På ett helt nytt sätt kan man se in i massiva objekt och se hur till exempel hur smörjoljor och bränsle uppför sig i motorblock.

- Vi har legat i startgroparna under flera år för att bygga anläggningen. Och nu äntligen blir det av, säger Mats Lindroos.

Spetskompetens från hela världen

Redan i dag jobbar 300 personer där, med spetskompetens, handplockade från i stort sett hela världen.

- Nu handlar det om att bygga acceleratorn och alla instrument för experimenten. Målet för neutronbeskjutningen kommer att bestå av volfram, istället för kvicksilver som var tanken från början. 2019 räknar vi med att anläggningen är i drift.

Ännu en tillämpning är utvecklingen av bränsleceller, där man till exempel kan se hur väte rör sig genom membran, allt i syfte att ta fram effektivare bränsleceller till framtidens fordon.

Kan även läkemedelsutvecklingen få en skjuts framåt?

- Ja absolut, i dag kan vi hjälp av ljus titta på ett proteins struktur. Med neutronacceleratorn kan vi också se hur bindningarna mellan atomerna är uppbyggda.

Strategiskt kommer byggandet innebära ett lyft för i första hand Lund, men även för forskningen i hela Sverige och i Europa. Tanken är att de 16 deltagande länderna ska kunna använda anläggningen och dra nytta av forskningen.

- ESS i kombination med Max IV i Lund kommer att utgöra en mycket stark forskningsmiljö. Max IV kommer att bli världens främsta ljuskälla med sin elektronaccelerator. Forskarbyn Science village blir bryggan mellan de två anläggningarna.

Kan den här satsningen stärka Astra Zeneca som eget bolag?

- Starka forskningsmiljöer är en grund för att behålla och attrahera internationella bolag till Sverige, säger Mats Lindroos som får medhåll av tidigare forskningsministern Lars Leijonborg, som var en av de drivande för att få ESS till Sverige.

När anläggningen har startat räknar man med att mellan 2000 och 3000 internationella forskare kommer att ha sin bas i Lund.

Sverige äger en tredjedel

Av de totalt 16,6 miljarder kronor som ESS beräknas kosta står Sverige för 35 procent av ägarandelen. Sverige delar värdskapet med Danmark, vilket innebär att en del av forskningen kommer att bedrivas i Köpenhamn.

Danskarnas andel uppgår till 16,5 procent, medan tyskarna står för 11 procent.

- I själva verket har vi 98 procent av finansieringen klar nu. Det här är så attraktivt att fler länder kommer att ansluta sig. Förhandlingar om det pågår, avslutar Jan Björklund.

Läs fler Dagens spaning från Almedalen

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies