Vi erbjuder

Bud på Astra Zeneca oroar

Pfizers vilja att fusionera med Astra Zeneca skapar osäkerhet.
– Det finns alltid anledning att vara skeptisk när svensk industri köps upp av utländska storföretag, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.

Publicerad: Uppdaterad:

Det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer har lagt ett bud på Astra Zeneca, enligt ett pressmeddelande från Pfizer. Astra Zeneca har i dag avvisat budet, som styrelsen menar är en undervärdering av företaget.

Från fackligt håll är man ändå orolig. Sofia Johannesson, ordförande för akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje vill inte spekulera.

– Jag hoppas vi inte blir uppköpta nu när det börjar vända efter en turbulent tid och vi har en lovande produktportfölj, säger hon.

Satsa i Sverige 

Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz delar hennes oro.

– Det är lite för tidigt att dra några slutsatser. Men det finns alltid anledning att vara skeptisk när svensk industri köps upp av utländska företag. Risken är stor att investeringar i både forskning och produktion hamnar utanför Sverige.

Han ser en möjlig öppning om Pfizer skulle förbinda sig att satsa på forskning och göra stora investeringar i Sverige.

Personalen kan drabbas

Däremot är Ivar de la Cruz mindre orolig för produktionen i Södertälje.

– Produktionsanläggningen är effektiv och har stor kapacitet, även om det inte finns några garantier för att den blir kvar.

Både Sofia Johannesson och Ivar de la Cruz beklagar att personalen ännu en gång riskerar att drabbas av stora förändringar.

– Vi bevakar utvecklingen och kommer att kämpa för våra medlemmar och att kompetens inte går förlorad. I det ligger att forskning och produktion blir kvar i Sverige, säger de.

Aktien steg som en raket

Men ännu är ingenting klart mer än att Pfizer har inlett diskussioner med Astra Zeneca om att fusionera. Tidigare har Astra Zeneca enligt obekräftade källor tackat nej till ett bud på 600 miljarder kronor.

Under förmiddagen har Astra Zenecas aktiekurs stigit med 15 procent efter uppköpsrykten. Om köpet går igenom är Pfizer beredda att erbjuda en premie till aktieägarna.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies