Fråga oss här!
Vi erbjuder

Behövs verkligen kollektivavtal?

Under "Fråga experten" besvarar Naturvetarna medlemmars frågor. En medlem skriver "Jag jobbar på ett litet bioteknikbolag och stortrivs. Men jag upptäckte att företaget saknar kollektivavtal. Vad ska jag tänka på?"

Publicerad: Uppdaterad:

Många av de fördelar som man tar för givna måste du själv ha koll på. Vissa företag hittar andra lösningar, med egna försäkringar och tjänstepensioner för sina anställda. Men det finns också mer eller mindre seriösa företag som struntar helt i att teckna trygghetslösningar för sin personal.

En förlorad tjänstepension kan stå dig dyrt i framtiden. För dem som har inkomster över runt 35 000 kronor per månad betyder tjänstepensionen ännu mer och kan utgöra mer än halva pensionen.

Även om företaget har egna trygghetslösningar så kan bolaget dra in förmånerna om det går dåligt. Med kollektivavtal kan inte arbetsgivaren ensidigt ändra på villkoren.

Dessutom får du tillgång till Trygghetsrådet som hjälper dig att komma vidare i karriären om du blir arbetslös.

Så mitt råd är att se över ditt anställningsavtal. Om du är osäker kan någon av våra experter granska ditt avtal. Läs mer här.

Ta gärna en dialog med din arbetsgivare om nyttan med kollektivavtal. Det är en konkurrensfördel när ny personal ska anställas och ger tydliga spelregler.

Maria Kylberg

Kommentarer

Maria Kylberg 2014-03-18

Tack för kommentar. När det finns kollektivavtal kan inte arbetsgivaren ensidigt ändra på villkoren för försäkringar, pension, föräldralön, årliga lönerevisioner och annat som regleras i kollektivavtalet. Om det däremot saknas kollektivavtal kan arbetsgivaren dra in dessa förmåner, utan att förhandla med facket. Även om arbetsgivaren har kollektivavtal kan anställningsbeviset vara ofullständigt och det framgår inte alltid vilket kollektivavtal som tillämpas. Därför är det så viktigt när man börjar ett nytt jobb att kolla sitt anställningsavtal och vilket kollektivavtal som tillämpas. Om det saknas måste man vara ännu mer noggrann, så att alla förmåner som pension och försäkringar finns med. Den som är osäker kontaktar Naturvetarna så granskar vi avtalet. Maria Kylberg, ombudsman privat sektor, ansvarig för IKEM

Fredrik 2014-03-06

Hur kan ett företag och i efterhand ensidigt ta bort förmåner när dessa är inskrivna i anställningsavtalet? Såsom pension och försäkringar. Det låter dessutom lite märkligt hur man i efterhand kommer på att man saknar kollektivavtal. Då har man förmodligen missat anställnignsavtal
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies