Fråga oss här!
Vi erbjuder

Johanna Rösth, kommunikatör på Naturvetarna 2013-12-18

Hej Anders!

För att få svar på frågan så bad vi Linus Zackrisson, grundare av MinKarriär och välkänd expert inom rekrytering och jobbsökande i sociala medier, om hjälp. Han har även hållit i några föreläsningar på detta ämne för Naturvetarnas medlemmar. Linus svarar så här:

"Tyvärr finns det ingen exakt statistik på hur många som får jobb via linkedin. Det går dock att säga lite om det. De som hittar en formell annons på linkedin och sedan söker via den och får ett jobb, utgör bara någon enstaka procent av alla som får jobb varje år. 

Ett annat sätt att rekrytera via linkedin är dock att rekryterare gör sökningar och sedan handplockar personer. De som får jobb den vägen är något fler, men jag har ingen siffra på det. 

Många får dock jobb indirekt via linkedin. Till exempel har en arbetsgivare en annons i en vanlig tidning. Innan intervjun går arbetgivaren in och kollar kandidatens linkedinprofil och ser att de har fem gemensamma vänner. Det känns då mer tryggt att anställa just den personen. 

Eller att två personer diskuterar i en av alla grupper som finns och de "lär känna" varandra. När sedan den ena behöver rekrytera så blir den andra personen en kandidat eftersom det finns en relation redan, etc."