Fråga oss här!
Vi erbjuder
Eva Jarlsdotter firar segrar i vardagen.

lean@home ger tid över till annat

Är det möjligt att flytta över arbetsmodeller från jobbet till hemmet?
– För mig handlar Lean om att hitta lösningar på egna problem. Vi har gått från kaos till flow i vardagen, säger Eva Jarlsdotter, aktuell med en ny bok.

Publicerad: Uppdaterad:

Har du jobbat med Lean och tror på idén om ständiga förbättringar? Men du kanske inte har tänkt på att Lean, som har sin källa i japansk fordonsindustri, skulle passa i hemmiljö.

– Det är precis vad den gör, säger Eva Jarlsdotter. Det handlar om att skapa fungerande flöden i vardagen och att ta bort flaskhalsarna.

Boken "Från frustration till flow med lean@home" pryds symboliskt av färggranna garntrådar på omslaget.

– Varje aktivitet, som att städa, tvätta, läsa läxor och laga middagsmat, har som en tråd en början och ett slut. Ta reda på vad som är värdeskapande i processen och vad som skapar frustration.

Vart är ni på väg?

I näringslivet är målet att nå en produktivitetsökning, där siffror på 35-40 procent per år inte är ovanliga. Samma förbättringar kan göras inom vård och skola, där tid frigörs för att ägnas åt eleverna och de som behöver vård.

Hur kan då Lean se ut i hemmet?

– Samla familjen och fråga var ni är nu och vart ni vill. I nästa steg tar ni reda på vad som behövs och vad ni behöver göra för att nå målet. Det bygger på delaktighet och att komma överens.

Eva Jarlsdotter, som bland annat har ett förflutet som kommunikationschef inom AstraZeneca, har kartlagt tidstjuvarna i hemmet. Det gick åt onödig mycket tid till att leta efter borttappade strumpor och annat som var utspritt i huset.

– Vi upptäckte också att vi hade en massa onödiga prylar som vi inte behövde. Vi gjorde en budget för att få koll på utgifterna. Ytterst handlar det om att hitta lösningar på egna problem.

På köpet sparar familjen pengar och det ekologiska fotavtrycket har minskat till en tredjedel, bland annat som en följd av mindre matsvinn och att de installerade bergvärme.

Firar segrar

Varje torsdag är det städdag hos familjen Jarlsdotter Norell. Med musik på högsta volym städar man enligt de rutiner man kommit överens om. Det firas med glass efteråt.

För att få skoltrötta barn att göra läxorna kan det handla om att skapa en mysig plats med lugn och ro. I stället för att tjata hittar man ett läge att trivas i, som ger flow.

Drömmer om Egypten

På luckorna till whiteboarden i köket finns plats för drömmar med bilder på spännande resmål som Egypten och New York. Det är en sporre att inte slösa pengar på onödiga saker. För en grundpelare i lean är att reducera slöseriet – allt från tid, pengar och miljö.

När söndagskvällen kommer samlas familjen och går igenom vad som händer nästa vecka, hur matsedeln ser ut och om det är något som ska firas.

– Det ger en förväntan och gör att var och en känner ansvar för egna aktiviteter, säger Eva Jarlsdotter. Och vi har fått tid över till att springa, simma, odla och umgås med familjen.

I den inspirerande boken kan man läsa mer om teorin bakom Lean och grundpelarna som översätts till lean@home – få flyt, sluta slösa, tänka i ständiga förbättringar, skapa en visuell planering, reflektion och ordning och reda.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera