Fråga oss här!
Vi erbjuder

Solresa med gott samvete?

I motsats till vardagsresandet så ökar fritidsresandet. Vi vill så gärna unna oss några veckor utomlands under vinterhalvåret, men samtidigt gnager miljösamvetet. Går mönstret att bryta? Klart det går!

Publicerad: Uppdaterad:

Så säger Tommy Gärling, seniorprofessor vid psykologiska institutionen i Göteborg och en av redaktörerna till boken Handbook of Sustainable Travel som i dagarna ges ut på förlaget Springer Environmental Science. I boken undersöker författarna utifrån ämnen som ekonomi, geografi, psykologi och ingenjörsvetenskap hur vårt resande bli mer hållbart utan att det påverkar vårt välbefinnande.

– Man kan välja resmål som är mer ekologiska, men kärnan ligger i vilket färdmedel vi väljer. Det går inte att åka tåg överallt, säger Tommy Gärling.

Kanske kan vi vänja oss vid att välja destinationer som ligger närmare. Människor vill göra som andra, men då måste de också veta vad andra gör. Att ge information om hur folk gör är därför viktigt – och skapa så kallade deskriptiva normer. Vi vill inte gärna avvika från flocken.

Konsten att motivera

Information har stor betydelse. Vårt egoistiska beteende, att gynna sig själv och sina närmaste, är inte så starkt som man kan tro enligt Tommy Gärling. Får vi inblick i framtida kostnader kan vi välja att agera annorlunda.

Ett alternativ till information är demokratiska beslut som görs till lag. Trängselskatt är ett exempel.

– Det är inget fel med tvingande åtgärder som man är överens om. Och klarar man inte det så har man inte förklarat ordentligt vad det ska vara bra för.

Klimatkompensation däremot är ingen god idé, tycker Tommy Gärling. Det blir bakvänt att försöka återskapa något som redan är förstört, och dessutom borde miljövänligt beteende löna sig och inte kosta.

Men som med allt annat här i världen är inte heller reseindustrin en svartvit historia. Utlandssemestrar ger sol, vila och avkoppling. För lokalbefolkningen skapas det jobb och kanske leder resandet till möten som annars inte skulle uppstå.

– För att ändra resvanorna krävs kunskap och motivation. Att skapa en grön industri med bibehållen ekonomisk tillväxt är nog det enda som är realistiskt.

Ledighetslust?

Nästan alla har rätt till semester, men exakt vad som gäller för dig regleras av semesterlagen eller din arbetsplats kollektivavtal. Reglerna för betald semester är olika beroende på bransch och huruvida arbetsplatsen har kollektivavtal eller ej. Ring Naturvetarnas medlemsjour för mer information.

Solsug?

Av de långväga vinterresemålen är Kanarieöarna mest populärt i år, visar siffror från Resia och Ticket. Charterbolagen som nu ställt in alla Egyptenresor satsar på de spanska öarna som alternativ.

Den geologiskt intresserade besöker givetvis vulkanen Teide på Teneriffa under sin visit. Toppen är med sina 3718 meter Spaniens högsta berg, världens tredje största vulkan och går bra att bestiga. Teide omges av en nationalpark som är utsedd till världsarv av Unesco.

Metropolmotiverad?

London är den mest bokade storstaden under hösten, enligt statistik från Ticket. Den naturvetenskapligt lagda passar förstås på att besöka anrika The Science Museum. Från och med den trettonde november kan besökarna vandra in i en kopia av världens största experiment – CERN. Tänder du på fysik och Higgsbosoner är utställningen Collider: Step Inside the World's Greatest Experiment något för dig.

Koldioxidångest?

Döva samvetet genom att klimatkompensera din flygresa – bakvänt eller ej så kanske det åtminstone får dig att må lite bättre. Den extra avgiften går till projekt som ska minska koldioxidutsläppen på andra håll, motsvarande de utsläpp som flygresan orsakat. Ett exempel är trädplantering. Transportstyrelsen har mer information på sin hemsida.

Solbränd?

Solbränna ökar risken för hudcancer senare i livet, särskilt om du bränt dig som ung. Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen och dessutom den form som ökar mest. Förebygg med solskyddsmedel, skugga och kläder, men är skadan redan skedd rekommenderas kallvatten, kylbalsam och/eller kortisonkräm, upplyser Vårdguiden.

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera