Frågor & svar
Vi erbjuder
Katarina Jonerholm har nytt jobb som samordnare för miljö, arbetsmiljö, säkerhet och kvalitet på Trafikförvaltningen i Stockholms län.

Katarina samordnar arbetet med kollektivtrafiken

Biologen Katarina Jonerholm är inte experten som grottar ner sig inom ett område. Hon höjer blicken och jobbar långsiktigt med större frågor som miljön. Som ny samordnare för miljö, arbetsmiljö, säkerhet och kvalitet på Trafikförvaltningen i Stockholms län, har hon hittat rätt.

Publicerad: Uppdaterad:

Vad innebär jobbet som samordnare?

– Jag kommer fungera som spindeln i nätet när Storstockholms lokaltrafik bygger. Det är hundratals projekt som omfattar flera miljarder kronor. Min roll är att stötta projekten och se till att regler om till exempel kvalitet och miljö implementeras. Vissa projekt har kommit fram till smarta lösningar på problem och min uppgift är att se till att idéerna överförs till andra projekt som har nytta av dem.

Vad gillar du bredden?

– Det känns spännande och jag tror jag kommer utvecklas och lära mig mycket. Jag har alltid gillat att arbeta med projekt. Jag är inte specialisten som väljer att forska på ett litet område. Därför passar det mig bra att jobba brett, där jag får lära mig mycket.

Vilka personliga egenskaper behövs?

– Jag tror att jag rekryterades för att jag är utåtriktad och bra på att ta initiativ. Som samordnare handlar det om att träffa människor och kunna ta tillvara på deras tankar och idéer. Då är det bra att vara lyhörd och duktig på att ställa frågor.

Varför sökte du jobbet?

– Jag får jobba med kollektivtrafiken som är viktig för miljön. Det är en fråga som alltid är aktuellt och prioriteras, oavsett vilket politiskt parti som styr. Jag får jobba mer långsiktigt, vilket jag saknade i mitt tidigare jobb som konsult på Sweco. Kul också att rollen som samordnare är ny, vilket gör att jag delvis kan påverka innehållet i tjänsten.

Ditt bästa karriärtips?

– Ta vara på dina kontakter. Jag fick möjlighet att komma på intervjun för det här jobbet med hjälp av kontakter från universitetstiden. Vikten av kontaktnätet som Naturvetare brukar skriva om stämmer verkligen.

Hur skulle du bygga ut kollektivtrafiken i Stockholm, om du fick bestämma?

– När jag ser hur komplex frågan är så har jag ingen bra åsikt. Men utvecklingen av spårtrafiken intresserar mig. Överlag tycker jag att politikerna ska satsa på kollektivtrafiken, som är en viktig kugge i framtidens sätt att resa smartare och miljövänligare.

Johanna Rösth

kommunikatör

Kommentarer

Kommentera