Fråga oss här!
Vi erbjuder

Höj blicken över böckerna

Att engagera sig vid sidan av studierna ger personlig utveckling och är roligt.

– Att det sticker ut i cv:t är en bonus, säger Johannes Danielsson, ordförande för Saco studentråd.

Publicerad: Uppdaterad:

Att lyfta blicken över litteraturen och engagera sig under studietiden är en bra idé, tycker Johannes Danielsson.

– Ett enkelt skäl är att det är roligt, man knyter många kontakter och får nya kompisar som pluggar annat än en själv.

Han lyfter också fram att man utvecklas som person och lär sig mycket om arbetsmarknaden.

– Det finns ett högre värde som att bidra till demokratin. Det är bra för samhället med engagerade människor, inte minst ungdomar som lär sig hur besluten fattas. Det är också nyttigt att lära sig hur en styrelse fungerar och vilket ansvar man har som ledamot.

Men om man tycker att tiden inte räcker till?

– Jag menar att det finns nog med tid för att hinna både och. Men det finns en risk att studierna kommer i andra hand, och det kan man få ångra senare. Jag har sett folk som satsat för mycket på studentorganisationer och nationsliv.

Även om engagemang av olika slag sticker ut i cv:t så tycker han inte att det ska vara enda drivkraften.

– Då gör man nog inte speciellt bra ifrån sig. Men visst visar det att man har driv och vill utveckla saker tillsammans med andra. Det fina är att engagemang stärker egenskaper som arbetsmarknaden efterfrågar, som ledaregenskaper och teamkänsla.

I den ofta hårda konkurrensen på arbetsmarknaden håller Johannes Danielsson med om att studentfackligt engagemang ger ett försprång till jobben.

– Det behövs mer än studier i bagaget för att bli intressant för en arbetsgivare. Praktik ger också draghjälp när man ska söka första jobbet, säger den blivande statsvetaren, som precis har påbörjat en master.

Vill du lyssna på Saco studentråds ordförande "live" så ska du komma till Naturvetarnas studentråds kongress 26-27 oktober. Där kommer han att tala om hur det är att jobba studentfackligt.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera