Fråga oss här!
Vi erbjuder
Anne Beskow har fått det bästa från två världar.

Annes forskardröm slog in på andra sidan Atlanten

På Columbia University i New York tar man hand om sina gästforskare. Postdoc Anne Beskow gillar den globala stämningen och inspirerar andra att ta steget.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter nyår har forskaren Anne Beskow full finansiering från Vetenskapsrådet. Det första året som postdoc i New York hankade hon sig fram på medel från institutionen på Columbia University.

– Det är kul och inspirerande att befinna sig i en internationell forskningsmiljö. Tempot är högt uppskruvat, där alla jobbar hårt i en positiv anda.

När jag träffar Anne Beskow är hon på besök i hemstaden Stockholm. Hon är fortfarande lite jetlaggad, men sprudlar av alla intryck från Manhattan som hon vill dela med sig av.

– Alla är så ambitiösa och nyfikna. Och vilken känsla att bo på 177:e gatan och jobba på 168:e. Det ligger högt upp på Manhattan, ovanför Harlem. Visst kan jag sakna naturen hemma, men jag älskar att träffa folk.

Spännande möten

Lediga stunder hänger hon med svenska journalister och forskare från världens alla hörn. Det är upplagt för spännande möten med chans till personlig utveckling och att ha roligt.

– Så visst hinner jag uppleva New York mellan de långa passen på labbet. Man jobbar hårt och kraven på att publicera sig är ungefär som hemma. Däremot slipper jag stressen att ha en disputation framför mig.

Hon läste om situationen för postdocs på Karolinska institutet, som vi skrev om i ett tidigare nummer av den här tidningen.

– Modigt av dem att gå ut och berätta, men också trist att gästforskarna är missnöjda. Så är det inte här. Jag jobbar i en grupp på fyra personer, nära min handledare. Jobbet är verkligen i fokus och vi pratar forskning hela tiden.

Ha tålamod

Det var ingen slump att Anne Beskow hamnade på Manhattan. Rätt tidigt under doktorandstudierna hade hon siktet inställt på att göra en postdoc i New York. När examen närmade sig började hon agera.

– Jag sökte inte på annons, utan tog själv initiativ för att få komma dit. I ett första steg blev jag intervjuad genom Skype. Den riktiga intervjun ägde rum på Columbia University, dit jag blev bjuden på resan.

Men ha tålamod och räkna inte med napp direkt.

– Jag mejlade till många universitet och det tar tid. Så vänta inte för länge med att ta kontakt. Ta reda på forskningsgruppen och vilka personer som ingår, liksom forskningens inriktning förstås.

Måste det vara exakt inom det egna området?

– Välj ett forskningsfält som har likheter med vad du har gjort tidigare. För att själv utvecklas och bredda sig som forskare bör något vara nytt. Det blir ömsesidig nytta, där de vill ha min kompetens i utbyte mot att jag får ny kunskap och nya erfarenheter.

Lärt sig nätverka

Hon känner redan att hon har blivit mer självständig och lärt sig att jobba i nätverk med andra forskningsgrupper, bland annat en i Singapore. Det finns också planer på att starta samarbete med svenska forskningsgrupper.

Som doktorand på Stockholms universitet tittade hon på nedbrytning av protein i cellerna – en process som sker hela tiden. Nu ligger fokus på molekylärbiologi och neurovetenskap.

– Det handlar om hur nerver signalerar till varandra genom att signalsubstanser som dopamin och glutamat frisläpps. Det har kopplingar till Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Vi undersöker vad som händer med cellerna när de utsätts för stress. Stroke och neurodegeneration är exempel på sådan cellulär stress.

Hon förklarar att den grundforskning som de ägnar sig åt kan leda till nya upptäckter, där varje steg är en framgång.

– Som alltid i forskning måste man ha tålamod. Uppmuntran och feedback ger inspiration att komma vidare. Men jag är inte typen som grottar ner mig. Jag gillar att jobba i team och dra nytta av varandras kompetenser.

Bästa från två världar

Anne Beskow trivs bäst när hon får diskutera forskning.

– Jag lär mig nya saker varje dag. Det är så roligt och inspirerande att träffa nytt folk.

Finns det något som inte är på topp?

– Det skulle kunna vara fler seminarier och ännu större öppenhet. Vi äter lunch i ett trångt litet genomgångsrum och fikar bara när någon fyller år.

Hon tycker ändå att hon har fått det bästa av två världar. Finansiering från svenska Vetenskapsrådet ger trygghet med lön, försäkringar och pension. New York lockar med helt andra saker.

 

Anne Beskow

Aktuell: Postdoc på Columbia University, New York.

Forskning: Molekylärbiologi och neurovetenskap.

Ålder: 30 år i november.

Bästa häng: Ständigt nya ställen. Det finns så mycket att upptäcka och blir man fast på ett ställe, missar man ju alla andra.

Gör en ledig dag: Skajpar med familjen, tar promenad på Upper West side, äter brunch med kompisar och går sedan ut på nån bar på kvällen.

Bästa New York-tips: Ta en båttur runt Manhattan. Det är mycket fascinerande att se Manhattan från sjösida. Väldigt mäktigt.

 

3 snabba

Tar initiativ – Väntar

Analytisk – Doer

Central park – Kungsträdgården