Fråga oss här!
Vi erbjuder
Legitimerade dietisten Latifa Lindberg tar emot studenten Maja Wastensson på Unilevers Sverigekontor i Solna.

Maja på väg i karriären

Att jobba som dietist innebär inte bara att ha kompetens om nutrition. Det handlar minst lika mycket om att kunna bemöta människor, förklarar den erfarna dietisten Latifa Lundberg för Maja Wastensson, som har kommit halvvägs i studierna.

Fri tillgång till företagets glass är en av förmånerna på Unilevers Sverigekontor i Solna. Men deras legitimerade dietist Latifa Lindberg åt en i förmiddags, så under mötet med Maja Wastensson blir det en kopp grönt te istället. Som besökare är det omöjligt att inte notera alla varumärken som vårdas här.

– Det är mycket psykologi i det här med mat och matvanor, säger Latifa Lindberg på plats i mötesrummet som är uppkallat efter ett känt tvålmärke.

Psykologi var hennes favoritämne under dietistutbildningen i Umeå på nittiotalet. Maja Wastensson tippar att detsamma kommer gälla för henne själv. Hon befinner sig mitt i dietistprogrammet vid Uppsala universitet och ska läsa psykologi till hösten.

– Jag har alltid tänkt att jag vill jobba med människor på något sätt. Sedan är jag väldigt intresserad av mat och det psykologiska. När jag började plugga kändes det som om jag hamnat rätt med en gång.

Viktigt med klinisk kompetens

För Latifa Lindberg kom insikten tidigare. Med en pappa från Libanon och mamma från Polen är hon uppväxt med två olika matkulturer och blev tidigt matintresserad.

– Att hjälpa människor till bättre hälsa lockade mig. Plus att jag tyckte dietist var ett rejält yrke.

Både hon och Maja Wastensson konstaterar att dietistutbildningen såväl nu som tidigare är mycket kliniskt inriktad. Spjutspetskompetensen inom den kliniska världen är nödvändig i och med legitimationen, menar Latifa Lindberg.

– Men man behöver andra bitar om man ska jobba på andra arenor, exempelvis preventivt eller med folkhälsa. Det finns nog lite till att göra på den fronten, som hur utbildningen ska utformas.

Som företagets dietist har Latifa Lindberg stor bredd i sina arbetsuppgifter. Dels jobbar hon internt med att sätta standarder och hjälpa företaget utveckla hälsosamma produkter – och att göra rätt hälsopåståenden om produkterna. Hon utbildar kollegor i sambandet mat och hälsa, och förklarar hur konsumenterna tänker. Utåt fungerar hon som informationskälla för omvärlden. Konkreta inslag kan vara att medverka i paneldebatter, skapa informationsmaterial och hålla kontakt med myndigheter.

Hälsa kräver fakta

Nyfikenhet, öppenhet och förmåga att ta in människors behov är viktiga egenskaper i jobbet, enligt Latifa Lindberg.

– Många har en ganska barsk attityd till mat och hälsa. Kanske tycker de att nyttigt betyder töntigt. Som dietist måste man därför vara lyhörd.

Både hon och Maja Wastensson ser en stor utmaning i att lyckas hjälpa individer att ta till sig vetenskapligt baserad kunskap. Särskilt som hajpade dieter och ogrundade kostråd fyller kvällstidningarna.

Och så kommer det nog alltid vara, tror Maja Wastensson.

– Folk vill så gärna ha en quick fix. "Nu ska jag inte äta bröd. Det löser alla mina problem." Debatten blir hätsk och mycket missförstås.

Hon känner sig hoppfull inför arbetslivet. Visst kan det vara lite skakigt att få jobb i början och man kanske får ta något föräldravikariat. Men bredden av möjliga arbetsplatser ökar och hon vill gärna få erfarenhet från olika ställen.

Yrkeskåren är fortfarande ganska liten, påpekar Latifa Lindberg som är förvånad över att det inte finns fler dietisttjänster.

– Arbetet som Dietisternas riksförbund gör är extremt viktigt för kårens identitet och attraktivitet på arbetsmarknaden. Om man inte förstår vad en dietist gör eller vad de kan bidra med så blir det svårare för dietister att få jobb inom andra branscher eller sektorer som inte är så självklara.

Vill bidra till samhället

Latifa Lindberg har två idéer om vad hon vill uppnå med dietistyrket. Det ena omfattar människors personliga lycka och möjligheten att njuta av livet genom god hälsa. Det andra ser hon som en samhällsinsats för att få ihop ekvationen med hälsa och en åldrande befolkning. Utöver mänskligt lidande kostar de livsstilsbetingade sjukdomarna rent ekonomiskt.

Maja Wastensson tycker hälsobudskapet behöver reformeras. Kanske måste det komma in tydligare redan i skolan, där dietister också skulle kunna spela en viktig roll.

Inför den stundande karriären får hon flera tips av Latifa Lindberg.

– Känn efter vad som är roligt och motiverar dig. Försök bygga på styrkorna i din personlighet och se hur du kan använda dem i ditt yrke. Var nyfiken på kollegor som redan är ute, ha kul och lär dig den vetenskapliga grunden ordentligt!

 

Maja Wastensson

Ålder: 25.

Bor: Hägersten.

Gör: Pluggar dietistprogrammet vid Uppsala universitet.

Gjort i sommar: Sommarjobbat som brevbärare, men mest laddat upp inför höstterminen. Har varit på landet och badat.

Mest underskattade livsmedel: Spenat.

 

Latifa Lindberg

Ålder: 44.

Bor: Tullinge.

Gör: Legitimerad dietist och Senior Nutrition and Health Manager på Unilever Sverige sedan 2009. Engagerad i Dietisternas riksförbund.

Gjort i sommar: Njutit av Sommarsverige med familjen, bland annat på Bohus-Malmön.

Mest underskattade livsmedel: Musslor.

Senast uppdaterad: