Fråga oss här!
Vi erbjuder

Lång väg till fullfjädrad arbetsmiljöinspektör

Som naturvetare kan man sadla om och bli arbetsmiljöinspektör. Det gjorde kemisten Marie Malmquist, som nyligen har avslutat internutbildningen på Arbetsmiljöverket. Den mer erfarna kollegan Adam Jansson delar med sig av sin rutin.

Publicerad: Uppdaterad:

Det var när Marie Malmquist själv blev utsatt för kemikalier på jobbet som hon fick upp ögonen för arbetsmiljön. Efter att ha jobbat tio år med det på Astra Zeneca kände hon sig redo att ta steget fullt ut.

Sedan drygt ett år tillbaka är hon arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket. Som alla andra startade hon med en internutbildning på heltid under åtta månader. Men hon är ännu inte fullfjädrad i yrket.

– Startsträckan är lång inom arbetsmiljö och jag lär mig nya saker hela tiden. Att komma hit var ett steg uppåt i karriären, säger Marie Malmquist, som är kemist i botten.

Miljonregn över verket

Det finns många erfarna personer på Arbetsmiljöverket som hon kan bolla idéer med. En av dem är Adam Jansson. Han kom hit 2001 och har sina rötter i skolvärlden, där han bland annat var studie- och yrkesvägledare.

– Jag var lockad av att jobba med arbetsmiljö redan tidigt på 90-talet, men då var det nedskärningar och inget staten ville satsa på. Men ett decennium senare var bilden en helt annan. I spåren på utbrändhet och höga sjukskrivningstal blev det miljonregn här med många nya tjänster, säger Adam Jansson.

Vägarna in i jobbet är närapå lika många som de 260 inspektörerna på Arbetsmiljöverket. Gemensamt är att de har en högskoleutbildning och ett antal år i arbetslivet bakom sig. Själva yrket lär man sig i internutbildningen.

Ingen åldersdiskriminering

Att erfarenhet värderas högt avspeglar sig i åldersfördelningen, som har en tyngdpunkt på 50+.

– Här finns ingen åldersdiskriminering. De yngsta är runt 35 år och snittåldern ligger på 53 år. Att jobbet är populärt märks inte minst i många ansökningar till lediga tjänster.

Vad är tjusningen?

– Det är en perfekt mix mellan att vara ute på inspektioner och att sitta på kontor. Varje inspektion är som ett nytt äventyr och inget är det andra likt. Det handlar mycket om att kunna ta folk och att kommunicera beslut som inte alltid är så populära, säger Adam Jansson.

Ibland kan det handla om att skriva ut föreläggande som leder till miljoninvesteringar i till exempel ny ventilation. Som rätt ny på jobbet blev Marie Malmqvist utsatt av en hotfull livsmedelshandlare, som inte gillade kravet. Men det hör till ovanligheterna.

– I de flesta fall blir vi väl mottagna, även om en del kan vara avvaktande i början. Och det finns ett intresse för arbetsmiljö. Ingen vill utsätta sina anställda för risker. Många tackar för att vi besöker dem och gör inspektioner, säger Marie Malmquist.

Kolla branscher

Fokus ligger på att förebygga stress och ohälsa, liksom olycksfall. De gör nedslag i olika branscher och har bland annat tittat närmare på säkerhetsrutiner och hot och våld bland livsmedelsinspektörer och djurskyddsinspektörer, som är utsatta yrkesgrupper.

– Vi åker också ut på begäran av skyddsombuden på arbetsplatserna. Det måste vi göra enligt lag, säger Adam Jansson.

Även om de som tjänstemän inte fattar det formella beslutet om till exempel ett föreläggande väger deras röst tungt.

– Vi gör bedömningen och är i realiteteten rätt ensamma i våra beslut. Efter runt ett halvår kommer vi tillbaka och gör en uppföljning. Om bristen inte är åtgärdad blir det utdömande av vite, vilket är mycket ovanligt.

Kränkande särbehandling ligger på Arbetsmiljöverkets bord. Men de jobbar inte med enskilda fall, utan på en övergripande organisatorisk nivå.

– Vi vet att det är stora problem med mobbning och liknande i arbetslivet. Men det är svårare att komma åt eftersom det inte är lika påtagligt som risker på en byggarbetsplats eller i skogsbruket. Kanske vi borde göra mer på det området, spekulerar Adam Jansson.

Mjuka värden

Det finns en tradition av att inspektera hårdvara och mätbara saker.

– Där ligger fokus fortfarande, även om en uppmjukning är på gång. Kanske kan det faktum att kvinnorna blir allt fler påverka inriktningen. I början av 2000-talet gick det 10 kvinnor på 50 inspektörer i region Stockholm. I dag är hälften kvinnor.

Ditt bästa råd till Marie?

– Arbetsmiljön ute på arbetsplatserna är inte ditt ansvar. Det ligger på arbetsgivaren att de anställda inte utsätts för risker i jobbet. Vårt ansvar är att peka på brister och följa upp att de åtgärdas.

Visste du att...

...arbetsplatser med fler än tio anställda måste ha skriftliga rutiner för hur man jobbar med arbetsmiljö.

...arbetsmiljöinspektörerna är en medlemsgrupp inom Naturvetarna.

...arbetsmiljöinspektörer är efterfrågade på arbetsmarknaden, bland inom det privata näringslivet.

 

35 000

kronor per månad är en normal lön för arbetsmiljöinspektörer på Arbetsmiljöverket. De mer erfarna tjänar upp mot 40 000 kronor.

 

260

arbetsmiljöinspektörer jobbar på Arbetsmiljöverket.

 

1890

är årtalet för Yrkesinspektionens bildande.

 

Adam Jansson

Bakgrund: Lärare, studie- och yrkesvägledare och utbildningsplanerare inom vuxenutbildning.

Uppdrag: Ledamot i Sektionen Sveriges arbetsmiljöinspektörer, inom Naturvetarna. Var tidigare ordförande för Saco-föreningen på Arbetsmiljöverket, distriktet i Stockholm.

Gör på semestern: Vandrar eller åker turskidor i fjällen

Bästa lästips: "Gryning i Kalahari" och "Skymning i Kalahari" av Lasse Berg

Ogillar: Sms:ande i trafiken

 

Marie Malmquist

Bakgrund: Kemist och arbetsmiljösamordnare på Astra Zeneca.

Behöver lära mer om: Belastningsergonomi.

Kopplar av med: Läsa böcker och påta i min trädgård.

Gör dig upprörd: Orättvisor i samhället.

Favoritapp: Min träningsapp.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera