Fråga oss här!
Vi erbjuder
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep on moving". Alfred Einstein Foto: Colourbox

Projektledaren som blev toppchef

Biokemisten Lotta Ljungqvist hade aldrig sett sig själv som en ledare. Idag är hon forskningschef och bossar över 600 personer.

Publicerad: Uppdaterad:

Trots ansvaret som chef för GE Healthcare Bio-Sciences forskningsavdelning framstår hon som föredömligt avspänd.

– Jag är en lyckligt lottad Lotta!

Vill se hela bilden

Lotta Ljungqvist disputerade på ett projekt som var en kombination av molekylärbiologi och proteinrening. Hon beskriver doktorandperioden som en rolig tid men vet också varför hon valde att gå över till industrin.

– Jag är en person som vill ha bredd och se helheten. Inom akademisk forskning går man ner på djupet, men har kanske inte samma helhetssyn. Därför kändes valet självklart.

Efter disputationen började Lotta Ljungqvist jobba med proteinrening på företaget Kabi som senare gick samman med Pharmacia. Efter några år på forskningslabb började hon ägna sig mer och mer åt projektledning.

– Att vara projektledare är kul för man har så tydliga mål att jobba mot. Det gör att det blir väldigt lätt att skapa bra sammanhållning runt vad man ska uppnå, berättar hon.

Nyttigt vara konsult

Lotta Ljungqvist fick allt större projektledaruppdrag och när hela forskningsavdelningen knoppade av från moderföretaget blev hon linjechef i det nybildade konsultföretaget, Biovitrum. Den nya positionen medförde ett ansvar över 130 personer och en helt ny arbetsuppgift: att sälja.

– När man arbetar med forskning är det ganska långt till att man ser någon praktisk användning för det man jobbar med. Som konsult ser man behovet direkt.

Hon beskriver konsultåren som roliga men också tuffa. Nya problem att lösa gav henne flera lärdomar att ta med sig därifrån.

Om det är något som varit svårt under karriären så är det att få balans mellan yrkesliv och familjeliv, tycker Lotta Ljungkvist. För att klara avvägningen har hon skapat tydliga prioriteringar samt en mental av- och på-knapp. På jobbet är hon på och när hon kommer hem slår hon av.

– Jag kan snabbt växla mellan de olika lägena och går inte och mal i något tröttsamt beredskapsläge.

Det stora i det lilla

Efter ganska många år i stora bolag valde Lotta Ljungqvist att hoppa på ett uppdrag som vd för ett litet företag med bara sju personer anställda. En erfarenhet som hon gärna återkommer till.

– Det var givande att se extremerna. På det lilla bolaget får man ett väldigt brett ansvar. En förmiddag kunde jag gå ut och handla frimärken för att kunna skicka brev medan jag på eftermiddagen höll en presentation för investerare. I ett stort bolag finns ju alla servicefunktioner och expertis som man i ett litet företag får köpa in eller stå för själv.

Den erfarenheten tror Lotta Ljungqvist har varit en viktig beståndsdel i hur hon har lyckats ta sig dit hon är idag.

Men tiden i det lilla bolaget blev kortare än hon först hade tänkt. När hon blev erbjuden tjänsten som chef på GE Healthcare med 600 personer under sig hoppade hon på direkt.

– Man måste våga och får inte vara rädd att ta sig utanför sin komfort-zon.

Idag är hon nöjd med beslutet och ser på framtiden med tillförsikt. Men hon sticker inte under stol med att det också finns utmaningar.

– Framtiden kräver att vi utvecklar ännu bättre och mer kostnadseffektiva produkter. Bättre och billigare är för mig den ultimata utmaningen till alla våra kompetenta forskare och ingenjörer.

Projektledare även på fritiden

Lotta Ljungqvist trivs med att göra olika saker och vill att det ska hända mycket.

– Min hobby är att driva projekt. Det kan vara att påta i trädgården, renovera hemma eller köpa en sommarstuga. Jag slappnar av när jag gör saker, säger hon.

På kontorets anslagstavla sitter en bild föreställande Albert Einstein på cykel. Från honom kommer Lotta Ljungqvists favoritcitat: "Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep on moving".

 

Personligt

Ålder: 52 år.

Familj: Sambo, två söner + tre bonusungdomar.

Bor: Vasastan i Stockholm.

Fritidsintressen: Sommarstugan och familjen, gärna samtidigt.

Särskild talang: Odlar blommor, de brukar bli fler än vad som får plats.

Övrigt: Gillar att vara utomhus, då blir det olika projekt i trädgården. Är en riktig projektmänniska, har alltid några på gång.

 

Lottas CV

2008-nu R&D chef, GE Healthcare Bio-Sciences

2007-2008 CEO, IMED AB

2001-2007 linjechef, Biovitrum

 

 

Text: Sara Fahlén Sara.Fahlen@ki.se 

 

 

Kommentarer

Kommentera