Fråga oss här!
Vi erbjuder
Experiment på Unvierseum i Göteborg.

Initiativ för alla åldrar

Mjölkpaket, festivaler och kvällskurser. Det finns många alternativ för den som vill få sig en dos forskning i vardagen.

Publicerad: Uppdaterad:

Barn

Mjölkbaksidor.

Arla hade premiär för dessa den varma sommaren 1975 då man påminde om att inte bryta kylkedjan. Efter positiv respons fortsatte man med texter om djur, natur och mat.

Scifest Uppsala.

Ny vetenskapsfestival som riktar sig till de mellan 7 och 18 år. Erbjuder bland annat tävlingar, föreläsningar och snack med forskare. Unga vetenskapskommunikatörer leder experiment.

Vetenskapsfestivalen.

Forum för vetenskapskommunikation som går av stapeln i Göteborg varje år sedan 1997. Har aktiviteter för allmänhet, branschfolk och skolor.

Innovatum Science Center.

Teknikpark i Trollhättan med aktiviteter och utställningar kring miljö, media och produktion. Vill ge förståelse för teknik och samhällsförändring.

Universeum.

Vetenskapscentrum i Göteborg som vill få barn och unga positiva till naturvetenskap, teknik och matematik. Här finns bland annat en regnskog och ett stort akvarium.

 

Ungdomar

Unga forskare.

Organisation för unga i ungefärlig ålder 15-22 som är intresserade av teknik och naturvetenskap. Arrangerar studiebesök, labbar, föreläsningar och annat.

Forskarfredag.

Sedan 2006 ansvarar Vetenskap & Allmänhet för denna EU-dag i Sverige. Varje september erbjuds shower, utställningar och workshops över hela landet.

 

Vuxna

Science Café.

Allmänhet möter forskare och diskuterar nya rön över en fika. Forskare ger en inledning till ämnet och därefter diskuteras det fritt. Kräver inga förkunskaper. Caféerna hittas på sciencecafe.se

Forskar Grand Prix.

Nationell tävling som startade hösten 2012. Forskare tävlar om att presentera sin forskning lättfattligt och kul på kort tid. Deltävlingarna ingår i ForskarFredag och anordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Orienteringskurser.

Den hugade kan läsa exempelvis astronomi eller fysik på kvartsfart i Uppsala, Göteborg eller Stockholm. Vissa kurser finns på distans. Kräver inga förkunskaper.

 

Läs mer: Vetenskap med gensvar och I kommunkationens centrum

 

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna