Fråga oss här!
Vi erbjuder
Länken till arbetslivet. Mia Brytting på Smittskyddsinstitutet ger Björn Brodin inblickar i arbetslivet.

”Finns det något nytt virus eller ny pandemi?”

Studenten Björn Brodin och molekylärbiologen Mia Brytting pratar karriär och vad som krävs i arbetslivet. När samtalet glider in på pandemier, massvaccinering, polio och mässlingen slår det gnistor. Här finns en gemensam fascination.

Publicerad: Uppdaterad:

Vi är på Smittskyddsinstitutet för att träffa Mia Brytting, chef för enheten för mikrobiell typning. Hon jobbar med omvärldsbevakning när det gäller influensautbrott, och metoder för att spåra och följa dessa.

Efter en del säkerhetsrutiner är tidningen Naturvetare och studenten Björn Brodin på Mia Bryttings rum. Samtalet kommer snabbt igång. Influensavaccinering, polio, mässling är några av de ämnen som spontant kommer upp.

– Skillnaden mot akademin är att här arbetar vi väldigt tillämpat. Det vi gör idag kan få direkta konsekvenser ute i samhället imorgon. Det tycker jag är jättekul. Sedan är det också det här med helhetsperspektivet. Här rör vi oss hela tiden från det lilla till det stora, berättar Mia entusiastisk.

Varför just molekylärbiologi?

Det går inte att ta miste på att Mia Brytting stortrivs med sitt jobb, men varför började hon egentligen läsa molekylärbiologi.

– ­Redan i sjuan ville jag lösa cancerns gåta, men det handlade inte om att göra en vetenskaplig karriär utan om att åstadkomma något som skulle kunna tillämpas, säger Mia Brytting.

– Jag lockas av forskningen och hoppas på att kunna doktorera. Både min pappa och och farfar var forskare, berättar Björn Brodin.

För Mia var det först på Smittskyddsinstitutet, som hennes intresse för forskningen återuppväcktes. Hon rekryterades dit för 24 år sedan för att de behövde någon, som kunde utveckla myndighetens kunskap och användning av PCR-tekniken. En uppgift som hon fortfarande brottas med.

Från halvår till ett dygn

– Jag har fått vara med om en fantastisk utveckling inom sekvensering, som också gått hand i hand med it-utvecklingen.

För att vi ska förstå vilken enorm betydelse detta haft för diagnosticeringen berättar Mia Brytting om sitt första uppdrag. Då tog det nästan sex månader att ställa diagnos på ett svårodlat virus. Idag tar det några timmar.

En typisk arbetsdag

För Björn Brodin är självständigheten som lockar och så småningom hoppas han på en egen forskargrupp.
– Jag gillar nya utmaningar och arbetet måste vara annorlunda från dag till dag.

En inrutad tillvaro lockar inte Mia Brytting heller. För henne är just ovissheten om vad som kommer att hända under dagen en del av det som gör jobbet så roligt, men hon tillägger att det kan bli stressigt.

- Någon typisk arbetsdag finns faktisk inte. Vad jag gör beror på vad som händer i omvärlden. Finns det något nytt virus? Har det inträffat några oroande dödsfall?

Vassa armbågar

Mia Brytting betonar att det är jätteviktigt att vara noggrann och strukturerad som forskare. Det är en förutsättning för att vi ska kunna lära oss något.

– Slarva inte i början, då blir det jättejobbigt att skriva rapporten.

För henne var det till stor del den tuffa konkurrensen inom akademin, som talade emot en forskarkarriär. Detta ser inte Björn Brodin som något problem, även om han tillägger att han inte har särskilt vassa armbågar.

– Det måste du ha. Du tävlar med granngruppen om anslagen.

Förväntningar och överraskningar

- Jag älskade att ta fram resultat själv på labbet. Nu sitter jag mest vid datorn, konstaterar Mia Brytting.

Hon berättar att hon var jätteglad under pandemin. Då behövdes alla på labb. Samtidigt är den främsta drivkraften att hitta svar och då är det att komma fram till lösningen och inte det praktiska arbetet på vägen som är i fokus.

- Virusen förvånar mig ständigt. I praktiken beter de sig inte enligt läroboken.

Vad krävs för att bli bra?

– Jag lockas av att det finns så mycket att utforska – biologins gåta. På föreläsningar funderar jag ofta på om det går att använda detta på något annat sätt, berättar Björn Brodin.

– Att lära sig att tänka utanför boxen är viktigt, säger Mia Brytting.

Andra värdefulla egenskaper som Mia nämner är stresstålighet, nyfikenhet och envishet vilket hon tycker är en sorts tålamod. Viktigast av allt är emellertid ett genuint intresse.

 

Björn Brodin

"Det är alltid kul att prata med någon som arbetat ett tag."

Utbildning: Kandidatprogram i molekylärbiologi, går ett masterprogram i mikrobiologi. Stockholms universitet.

Familj: Pratar ofta med min far, men har en utbytesstudent inom life science som inneboende.

Fritid: Är väldigt social och träffar vänner flera gånger i veckan. Är gärna ute i naturen och är sportintresserad.

Läser just nu: Dick Harrison om slaveri

 

Mia Brytting

"Gör det som är roligt och det du brinner för, men var öppen för bananskal."

Utbildning: Kemistlinjen med mikrobiologisk inriktning, doktorsavhandling och docentur vid Karolinska Institutet

Familj: Man och två barn.

Fritid: Är vattenanknuten, gillar att segla och dyka.

Läser just nu: Död i skugga av Ann Holt. "Det blir mycket ond bröd död."

Marita Teräs

utredare

Kommentarer

Kommentera