Fråga oss här!
Vi erbjuder
Johan Ronnesjö visar hur du lyckas med din trädgård.

Efter jobbet: Johan odlar sin dröm

Att smaka av frukter och bär är inte förbjudet i Johan Ronnesjös trädgård. Hans gröna rum ger lust och välfyllda skafferier som räcker hela vintern. Landskapsingenjören delar med sig av sina bästa trädgårdstips.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter en kall vår börjar livsandarna vakna på allvar i trädgården. Kanske dags för premiärfika i ett skyddat söderläge. För att det ska bli en höjdpunkt gäller det att ha en trädgård att trivas i. Det finns några knep för att lyckas utan att slita ut sig.

Naturvetare tar hjälp av landskapsingenjören Johan Ronnesjö, som med vana händer gräver och planterar i sin trädgård utanför Askersund. De lätt valkiga händerna vittnar om att han lägger rätt mycket tid på att skapa sitt paradis.

– Börja med att se över hur rosor och andra vedartade växter har klarat vintern. Klipp bort döda delar. Klipp ner perenner i småbitar och låt dem ligga kvar i rabatterna för att åter bli mull o näring.

Ett bra riktmärke är att beskärningen ska vara klar före 1 april innan knopparna sväller, men att den bästa tiden att beskära är i månaderna juli, augusti och september.

– Klipp bort döda växtdelar och grenar som vuxit fel eller för högt men tänk på att sätta snittet nära grenkragen när du beskär vedartade växter. Mer info finns i 'Beskärningsboken' av Klaus Vollbrecht.

Mull är nyckeln

För att få lite vårfint vill man inte gärna ha fjolårslöv som ligger och skräpar. Men att packa dem i en sopsäck och åka till tippen är en dödssynd för Johan Ronnesjö.

– Sopa in dem under buskar och träd, eller gräv ner i jorden. Löven bryts ner och omvandlas till den bästa mullen.

Han lovsjunger mullen, som han menar är nyckeln till att lyckas med sin trädgård.

– Att öka mullhalten gäller för alla jordar, särskilt för sandjordar som "äter" mull med sin snabba omsättning. Även lerjorden mår bra av mull, men absolut inte av sand och grus som kittar ihop och blir som betong.

Han rekommenderar också att blanda i lite vedaska för att höja halterna av fosfor, kalium och andra mineraler. Det förbättrar härdigheten och gynnar fruktsättning. Smaken på frukt och bär förhöjs och innehållet av näring ökar.

Läge att så i maj

Som den vän Johan Ronnesjö är av ekologisk odling använder han bara naturgödsel. Tillskott av hönsgödsel menar han behövs även om mullen kommer från brunnen kodynga eller kompost. Kogödsel i plastsäckar, fem för hundra kronor, fungerar utmärkt men skippa konstgödseln.

– Passa på att så sommarblommor när jorden reder sig. Även dill, persilja, morötter, ärter och annat är läge att så nu. Potatisen kan man sätta 1 maj efter att den har förgrott lite.

Som den hängivna odlare Johan Ronnesjö är gör han nu ordning drivbänkar och ställer ut växter i växthuset.

– Det fina med drivbänkar är att den obrunna dyngan höjer temperaturen så att odlingen kan börja redan i mars och får fart på salladen, dillen och annat som kan vara trevligt att skörda till midsommar. Även pumpa, melon och squash kan med fördel att odlas där.

Självförsörjande

Som hobbyodlare är han självförsörjande på allt från blomkål och broccoli till purjolök och potatis.

– Ett tips är att tillämpa växelbruk och inte odla samma växter år efter på samma plats. Det gäller inte minst potatis som är känslig för bladmögel som orsakar brunröta i knölen. Man motverkar även nematoder genom växelbruket.

Vi glider över på trädgårdens skönhet, som Johan Ronnesjö menar förhöjs när det finns frukter och bär att smaka av.

– Tänk på att skapa rum med häckar, flätad pil, armeringsjärn med slingrande ärtväxter eller annat som avgränsar. Lika viktigt är att få in stråk av fri sikt utan att avslöja allt. Det ska finnas en spänning om vad som döljer sig bakom nästa häck.

Han rekommenderar en blommande rabatt vid entrén för att ge ett bra första intryck. Refuger i gräsmattan, med både sommarblommor och perenner höjer upplevelsen.

– Det ska vara fint där man ska njuta av sin odlarmöda, gärna med en kopp kaffe och goda vänner.

 

Landskapsingenjörens bästa trädgårdstips

Grunda med mull

Tillför mull som kompost eller brunnen kodynga. Mylla ner den i jorden. Spetsa med hönsgödsel och vedaska. Varning: Blanda inte in sand eller grus i en lerjord. Vänd på den kompost som inte är färdigbrunnen och ska användas i år. Luktar den illa så kan det bero på att det är för blött i komposten. Det hjälps lätt av något kolrikt material tex löv, halm och annat kolrikt material.

Luckra upp

Luckra jorden och kultivera mellan raderna under växtsäsong. Det hindrar ogräsen från att ta över och odlandet blir lite roligare.

Dags att så

Så nu i början av maj och gallra och rensa mellan raderna av till exempel morötter och rödbetor. Det ger en finare och rikare skörd. Perennerna, buskar och träd ska i jorden nu för att få hela säsongen på sig att rota sig.

Strö över gräsklipp

Lägg gräsklipp i odlingar och rabatter. Det ger kontinuerlig näringstillförsel, hindrar vattenavdunstning och håller ogräset i schack.

Ladda lökarna

Utblommade tulpaner och andra lökar klipps ner först när bladen gulnar. Då hinner de samla kraft och bli fina nästa år igen. Sätt lök och knölväxtern mellan perenner så slipper ni se när de vissnar ner.

Mull runt fruktträden

Fruktträden mår bra av en uppluckring runt omkring sig. Lägg på ny mull och/eller täckande bark. Vid nyplantering ska trädet sättas några centimeter högre än omgivande mark för att lättare kunna etablera sig. Gropen kan med fördel grävas fyrkantig för att rötterna lättare ska kunna växa ur gropen ut i befintlig mark. Byt inte ut den befintliga jorden utan förbättra den bara med lite muljord och näring.

Gödsla gräsmattan

Gräsmattan kan vertikalskäras på våren för att få den tätare. Kalka bara om det är riktigt surt (lågt pH) i jorden. Gödsla gärna med hönsgödsel och använd järnfosfat mot mossa. Klipp första gången när gräset är runt en decimeter, då hinner gräset ladda energi efter vinterns påfrestningar och ni får en starkare gräsmatta. Om det är luckor i gräset kan man toppdressa med frön och plantjord på våren eller tidig höst.

 

Johan Ronnesjö

Utbildning: Landskapsingenjör.

Yrke: Parkingenjör, med ansvar för underhåll av grönytor, i Katrinholms kommun.

Familj: Singel.

Bästa nyttoväxt: Äppleträd.

Favoritblomma: Trillium grandiflora, "plena".

Kopplar av med: En bok i trädgården.

Apptips: Grön guide från Naturskyddsföreningen.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera