Frågor & svar
Vi erbjuder

Utan jobb är du aldrig ledig

Arbetslösheten är låg bland Naturvetarnas medlemmar. Men den finns. För dem som drabbas är stress, ekonomisk oro och sjunkande självkänsla högst påtagliga delar av vardagen.

Publicerad: Uppdaterad:

"Jag vet att jag är duktig när jag får chansen"

Annelie Ohlsson är utbildad landskapsvetare och har aldrig haft en tillsvidareanställning i yrket. Det avskräcker dock inte. Det är inom naturvård hon hör hemma.

När telefonen ringer sitter Annelie Ohlsson djupt försjunken i en jobbansökan. Lite disträ låter hon på rösten. Snart tre månader utan jobb har arbetssökandet blivit en egen heltidstjänst.

– Det är svårt att förklara hur mycket tid det tar att söka jobb. Man är aldrig ledig för man är alltid arbetslös, säger hon.

Vill vårda natur

Annelie Ohlsson har de senaste fem åren jobbat som säsongsanställd på Söderåsens nationalpark i Skåne. I mellan 7 och 19 månader åt gången har hon varit naturvårdsarbetare och anläggningsskötare, jobbat med ledtillsyn, tillgänglighet och guidat besökare. Nu har hon sökt 40 jobb sedan nyår och blivit kallad på två intervjuer.

– Det är lärorikt! Och en uppmuntran, förstås. Men effekten sitter bara i tills man får nästa nej, säger Annelie Ohlsson.

Klockan sex varje morgon sätter hon sig vid datorn och blir kvar där tills mörkret faller. Hon lägger mycket energi på varje cv och personligt brev, söker inte bara utannonserade jobb utan ringer kommunekologer och andra som kan tänkas jobba grönt. Främst letar hon efter naturvårdsjobb men har breddat sig till trädgård.

– De flesta säger ja, skicka ditt cv. Men sedan händer inget. Det märks att kommunerna har det jättetufft.

Hopp om vändning

Hon läser skogstidningar för att känna av konjunkturen. Nu verkar det vända för branschen i USA, och hon hoppas att samma vändning snart kommer till Sverige.

Träning är en annan viktig del av vardagen. Annelie Ohlsson tränar spinning och rider för att hålla ångan uppe.

– Annars kan man bli försoffad och det är inte bra när man får ett jobb, säger hon och skrattar.

Energin och motivationen brister knappast. Det gör däremot tilltron till Arbetsförmedlingens jobbcoacher efter ett möte där. Istället har Annelie Ohlsson bokat möte med en coach från ett privat företag. Kanske kan de hjälpa till att bygga upp ett större kontaktnät.

Ljusning till våren

Det gäller att hålla självförtroendet uppe, vilket är svårt i längden.

– All hjälp koncentreras på att man ska söka jobb. Men det finns ingen mental hjälp. Orkar man inte tro på sig själv blir vardagen fruktansvärt jobbig, säger Annelie Ohlsson.

Det är synd att det inte finns någon psykologisk stöttning inbakad i de paket som erbjuds arbetslösa, tycker hon. Att stötta sig själv genom att åka iväg och hälsa på vänner är svårt när ekonomin tryter.

Annelie Ohlsson ser ändå ljust på framtiden. När våren kommer läggs budgetarna och en stor del av de intressanta jobben kommer ut. Faktum är att hon hittat en tjänst som skulle passa henne som hand i handske. Vad det är vågar hon inte berätta än.

– Jag tycker om att få vara kreativ och arbeta både praktiskt och teoretiskt. Jag vet att jag är duktig när jag får chansen.

 

"Ingen vill vara arbetslös"

Mikrobiologen Charlotte Linde har ett gediget cv. Efter en kandidat i Colorado, USA blev hon forskningsassistent på Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet med ett utbyte i USA däremellan. Disputationen tog knappt fyra år. Under tiden fick hon barn men fortsatte gasa på – rakt in i väggen. 2006 fick hon hoppa av sin postdoktjänst.

Charlotte Linde var dock snabbt på fötterna igen. Hon blev projektanställd i tre omgångar, varav den sista var ett influensaprojekt i samband med epidemin 2009-2010.

– Jag kunde hela paletten: Labbet, preparation och analys av prover, undersköterskeuppgifter. Jag såg min egen kompetens.

I samma vända som projektet slutade gick Charlotte Linde igenom flera svårigheter privat. Efter några kortare anställningar på Karolinska institutet hoppar hon numera in som lärarvikarie i grundskolan, men längtan tillbaka till life science är stor.

Det är ont om jobb och rekryterarna tycker att hon är överkvalificerad. Charlotte Linde är kritisk till rekryteringsfirmorna. De vet inte vilka företagen letar efter, menar hon, och tappar viktig kompetens.

Att någon frivilligt skulle gå utan jobb och leva på a-kassa kan hon inte tänka sig.

– Ingen vill vara arbetslös. Det önskar jag inte min värsta fiende.

 

"Har äntligen hittat det jag vill göra"

Biomedicinaren Tijana Krajisnik har precis fått besked om en administrativ tjänst på ett CRO-företag*. Det är en timanställning på 25 procent som förhoppningsvis ger en fot in i branschen.

Efter att ha doktorerat i endokrinologi gjorde Tijana Krajisnik postdoktjänst om hjärncancer. När den avslutades i somras blev hon utan jobb och passade på att läsa en kurs i klinisk läkemedelsutveckling. Nu är kursen slut och arbetsmarknaden lika kärv som tidigare.

– Jag visste ju att det kunde vara svårt att få jobb. Men jag har äntligen hittat det jag vill göra, säger Tijana Krajisnik som även har fått kämpa för att få praktik.

Det är dåliga tider och arbetsgivarna – främst CRO:s – vill inte ha praktikanter. Det gör det svårt att få den erfarenhet som är så hett eftertraktad.

Förhoppningen är att inom två år hitta ett intressant jobb, kanske som safety manager eller medical writer. Tijana Krajisnik har fått hjälp av Naturvetarnas karriärcoacher med cv och personliga brev och även kontaktat Trygghetsstiftelsen som hon tänker träffa. För att få struktur på arbetssökandet har hon gjort en tabell. Där skriver hon upp vad hon sökt, när, om hon fått svar och när det är dags att ringa för uppföljning.

– Det känns bra, som att man gör något konkret.

* CRO står för contract research organization, företag som erbjuder tjänster inom (ofta klinisk) forskning på outsourcing-basis.

 

Vårda relationer utanför arbetet

Mats Eklöf är lektor vid Göteborgs universitet och psykolog med fokus på arbetsliv.

Varför mår vi så dåligt av arbetslöshet?

– Man förlorar kontrollen över sin livssituation. Ju mer psykiskt, socialt och ekonomiskt beroende man är av sitt jobb desto större är kontrollförlusten. Utan kontroll måste vi vara på helspänn och riskerar utmattning.

– Sociala relationer och arbetsuppgifter är viktiga faktorer för att vi ska uppleva mening i livet och hålla oss vid god hälsa. Att förlora arbetet är en stor livsförändring som innebär stress. Som akademiker har man dessutom ofta stora fasta kostnader, kanske huslån, som ska betalas av.

Hur klarar man arbetslösheten på bästa sätt?

– Man ska vara väl förberedd så att det finns alternativ. Vårda relationer utanför arbetet, familj och vänner. Det låter enkelt, men speciellt för högutbildade är det svårt. Många är otroligt engagerade i arbetet.

– Arbetsgivare idag förväntar sig totalt engagemang. Samtidigt präglas arbetslivet av uppsägningar och varsel. Därför ska man passa sig för att knyta upp hela livet och identiteten på sin karriär. Många vill ha enkla tips och konkreta verktyg – men det fungerar inte så. Livet är inte alltid lätt.

 

Tips från coachen

Anna Ogenstad, karriärrådgivare på Naturvetarna, har goda råd som inte är dyra.

Vad är viktigast att tänka på när du söker jobb?

– Det är förstås en stressande livssituation att vara utan jobb. Men innan du börjar söka, reflektera över vad du egentligen vill arbeta med. Många begränsas av tidigare jobb och befattningar. Våga tänka nytt! Vår erfarenhet är att när du söker jobb du verkligen vill ha så har du lättare att kommunicera nyttan med att anställa just dig.

Vad kan ni karriärrådgivare hjälpa till med?

– Många undrar hur de ska marknadsföra sig rätt. Vi ger gärna feedback på cv och personliga brev. När det är dags för intervju kan det finnas behov av konkreta tips kring vad som förväntas av en och vilka frågor som kan komma upp.

– "Vad gör du om fem år?" och "Vilka är dina svaga sidor?" är vanliga exempel på intervjufrågor som vi kan fundera kring tillsammans.

Konkreta råd:
  • Använd fler kanaler än Arbetsförmedlingen när du letar jobb. Håll koll på företagswebbar, Linkedin och prenumerera på nyhetsbrev för att se tendenser i branschen. Omvärldsbevaka!
  • Utgå från arbetsgivarens behov. Annars tänker arbetsgivaren "ja, hon är kompetent, men hur ska vi använda hennes kompetens?" Var konkret och förklara nyttan med just dig.
  • Berätta för arbetsgivaren vad som lockar dig med arbetsplatsen. Är det deras värderingar? Miljöarbetet? Möt arbetsgivarens engagemang.
  • På intervjun: Visa dig intresserad och ställ egna frågor. Tänk på att intervjun är ett ömsesidigt möte.
Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera