Fråga oss här!
Vi erbjuder

Frivillig fredagsöl bygger laget

Att ta en öl med arbetskompisarna efter jobbet har blivit en naturlig del av arbetslivet. Det ökar sammanhållningen och arbetslusten för många, men kan orsaka problem om man inte är uppmärksam.

Publicerad: Uppdaterad:

Tidig torsdagskväll och trängseln ökar på kvarterspuben. Skylten utanför deklarerar att det råder after work-priser mellan klockan 17 och 20 med endast 35 kronor för ett glas vin eller en öl. Mellanchefer, receptionister och administratörer umgås under stigande ljudnivå som om de tillhörde ett vanligt kompisgäng. I själva verket är de kollegor.

Ny företagskultur

Det här var otänkbart så sent som i början av 80-talet, menar sociologen Dan Porsfelt som forskat om organisationssociologi och after work.

– Under större delen av 1900-talet skulle anställda disciplineras. Arbetslivet var väldigt toppstyrt. Kring 1980 kom inflytelserika böcker om andra sätt att leda, med fokus på värderingar och värden.

Idéer om en mer subtil styrning, utövad genom den interna kulturen, fick fäste i Sverige. Att skapa hängivna arbetstagare som var trogna sin arbetsgivare blev trend. Ett redskap för att uppnå detta var just after work. Framgångsrika företag som anammat den nya inställningen hade en kultur där det ingick att umgås utanför arbetstid, ofta med alkohol inblandat. Andra arbetsplatser imponerades och tog efter.

Längtan efter frihet

Men det var inte bara den nya synen på managment som orsakade after workens intåg. Tidigare hade det från fack, arbetsgivare och politiker funnits ett stort motstånd mot alkohol i anknytning till arbetsplatserna. På 80-talet luckrades avståndstagandet upp.

– Kring 1985 får vi en generation som varit ute och rest och sett media från andra länder. Unga åker till England, går på puben med kollegor och ser att det inte är något konstigt, säger Dan Porsfelt som också anar ett mått av frihetslängtan i svenskarnas varma omfamning av fenomenet.

– Jag tror det fanns en längtan efter frihet från de stora organisationernas makt. Det här blev ett litet fascinerat uttryck för det. "Tänk att ta en bira på en tisdag."

Nu är biror på tisdagar allmängods. Ingela Eriksson som är konsult och informationsansvarig på Alna ser inga tecken på att det skulle minska, snarare tvärtom. Kroglivet blomstrar och det gynnar after work-kulturen. Men måste after work vara synonymt med alkohol?

– Jag tror själva begreppet innefattar alkohol, det innefattar krogen. Fast det är stora skillnader mellan arbetsplatser i hur tillåtande man är.

Ger bra relationer

Det finns absolut fördelar, påpekar hon. Det avslappnade umgänget utanför arbetstid fungerar som teambuildning och med bättre relationer kan jobbet flyta på bättre. Men de som inte kan hänga med, exempelvis småbarnsföräldrar, får ett underläge.

För trots ambitionen att after work ska vara fritt från jobbsnack är det ofta just vad människor gör när de sitter med sina kollegor. Saker planeras, problem får nya infallsvinklar. En diskussion som påbörjas på fredagskvällen kan fortsätta på måndagen, vilket innebär att de arbetskamrater som var frånvarande under fredagens tillställning inte hänger med.

Nyckeln till en bra after work är därför frivillighet, enligt Dan Porsfelt. Om umgänge efter jobbet initieras av arbetsgivaren bör ledningen etablera att det är okej att vara borta. Att inte hänga med kan till och med vara positivt – ett tecken på att man tar ansvar för sitt liv.

Och visst finns det alternativ till att hänga på krogen.

– Man kan ta in föreläsare eller ha fysiska aktiviteter. Kanske är hälsotrenden i arbetslivet en motreaktion?

 

RÖSTER OM AFTER WORK

Ulrika Kvartoft Kruså, miljöutredare på miljöförvaltningen i StockholmUlrika Kvartoft Kruså. Foto: Privat.

Varför har ni after work?

– För att hinna träffa sina kollegor efter arbetstid och prata om annat än jobb.

Tips för att det ska bli bra?

– Försöka locka med så många som möjligt av kollegorna. Ha en stående tid och plats så att alla har möjlighet att boka in tiden i förväg. Detta kan vara bra för exempelvis småbarnföräldrar som inte alltid kan vara så spontana av sig.

 

Johannes Knulst, samordnare på Kemikalieinspektionen i Sundbyberg

Varför har ni after work? Johannes Knulst. Foto: Kemikalieinspektionen

– För att ha tid att prata annat än jobb. Det känns bra för arbetsglädjen och sammanhållningen. Personalen består av små grupper experter som i vanliga fall inte har så mycket kontakt. After work-aktiviteterna ger tillfälle att lära känna dem som man inte möter dagligen.

Tips för att det ska bli bra?

– After work ska vara frivilligt eftersom det är just efter arbetstid. Det är väl värt mödan att inte prata jobb.

 

Sara Gunnerås, Senior Manager Science & Intellectual Property på Swedenbio i Stockholm

Varför har ni after work?

Sara Gunnerås. Foto: Privat.– På en branschorganisation är det ofta full fart, alla är upptagna i olika projekt och man sitter mycket i möten. After work är ett trevligt sätt att träffas utan agenda, ett enkelt sätt att få tid att prata om annat än jobb och lära känna varandra. Vi har pratat om att testa curling, vore roligt om det blir av.

Tips för att det ska bli en bra tillställning?

– Jag tror det är bra om det inte är för pretentiöst. Det viktiga är att man gör något och skapar gemensamma minnen.

 

 

EFFEKTIVT UMGÄNGE

Enligt en undersökning av HP från 2010 ansåg 45 procent att de blev mer effektiva på jobbet av en after work med kollegorna. Lika många tyckte ett träningspass hade samma effekt.

BLÖT JULFEST

När tidningen Kollega undersökte hur julfestandet gick till på olika arbetsplatser svarade fyra av tio att de hade sett chefen full på julfesten. Fler än fyra av tio sa att det är okej att dricka alkohol på deras arbetsplats under eller efter arbetstid.

ÖLMAGE?

En stor stark innehåller ungefär 200 kalorier. Det motsvarar en och en halv kanelbulle eller drygt en halv deciliter vispgrädde. Ett glas vin däremot ger 100 kalorier – som en banan.

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera