Fråga oss här!
Vi erbjuder
Den mänskliga hjärnans förmåga att hantera information är fortfarande oöverträffad i de flesta avseenden. Bild: Human brain project.

EU storsatsar på hjärnforskning

Att det finns fler möjliga kopplingar mellan cellerna i hjärnan än det finns atomer i universum har du kanske hört. Nu satsar EU miljarder på att förstå den mänskliga hjärnan genom att simulera den i en superdator.

Publicerad: Uppdaterad:

Efterlikna en mänsklig hjärna in i minsta detalj, skapa datorer som drar minimalt med el och utveckla servicerobotar som kan ersätta hemtjänstpersonal. Låter det optimistiskt? Det är högst verkliga målsättningar i EU-kommissionens nya flaggskeppsprojekt The Human Brain Project. Satsningen omfattar hjärnforskning i kombination med IT och målet är såväl bättre förståelse för neurologiska sjukdomar som att få fram effektivare datorer.

Sten Grillner som är professor vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska institutet sitter i ledningsgruppen och är ansvarig för området neuroinformatik. Sten Grillner. Foto: Erik Cronberg

– Syftet med projektet är att bättre förstå hjärnan. Det handlar om psykiatri, psykologi, lingvistik, strukturbiologi, synapser och gener – totalt omkring 15 olika discpipliner. För att verkligen förstå hjärnan och varför man får olika sjukdomar måste man förstå alla de små delarna.

Samlar kunskap

Oavsett hur mycket information vi har om hjärnan är det svårt att förstå hur allting faktiskt fungerar. Därför är det viktigt att samla informationen i en dator som kan simulera hur olika processer går till. Att samla all data på ett och samma ställe ger också möjlighet att utnyttja olika forskares expertområden på ett bättre sätt.

– De flesta forskare kan lite om sin egen nivå och lite om den ovan och under. Projektet ger möjlighet att samla nivåerna i en kommunicerande dator. Vi vill utveckla en "Google brain", säger Sten Grillner.

Fortfarande saknas förståelse för hur sjukdomar som schizofreni, Parkinsons och depression uppstår. Därför arbetas medicin fram genom trial and error-metoder, menar Sten Grillner. Om vi kan begripa varför nervcellerna dör vid Parkinsons sjukdom är det lättare att hitta rationell behandling. Med den simulerade hjärnan går det också att testa olika sorters terapi, utan att någon levande varelse behöver lida för det.

Vill härma hjärnan

Att ingående återskapa hjärnan har dessutom en annan fördel: Möjligheten att producera snabbare datorer. Den mänskliga hjärnans förmåga att hantera information är fortfarande oöverträffad i de flesta avseenden. Dessutom är den oerhört energisnål.

– Hjärnan jobbar på 15-30 watt. Bara 30 watt för att hålla igång miljarder nervceller! I Geneve när man försökt efterlikna små delar av hjärnan har det krävts 30 gigawatt. Det är uppenbart att evolutionen har jobbat hårt, säger Sten Grillner.

Även robot-området är involverat och på sikt kan de nya kunskaperna användas till att skapa servicerobotar. Människor med fysiska problem som är mentalt friska tycker ofta det är påfrestande att behöva be andra om hjälp, enligt Sten Grillner.

– Tänk dig istället en liten två- eller fyrbent robot som kan hämta DN eller ett glas apelsinjuice.

 

THE HUMAN BRAIN PROJEKT

Drygt nio miljarder svenska kronor under en tioårsperiod förväntas budgeten bli. EU står för hälften och andra aktörer bidrar med resten.

Projektet leds av ett schweiziskt universitet och totalt är ett 80-tal europeiska och internationella forskningsinstitutioner inblandade. Från Sverige deltar forskargrupper från Karolinska Institutet, KTH, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Högskolan i Skövde.

Du kan läsa mer på projektets hemsida: http://www.humanbrainproject.eu

 

Läs mer om hjärnforskning och kunskapsexplosionen på området här.

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna