Fråga oss här!
Vi erbjuder
– Det är roligt och känns meningsfullt att kunna påverka studenternas villkor. Jag märkte ganska snabbt att det här är frågor som jag brinner för, säger Lovisa Neikter.

"Det finns en verklighet utanför labbet"

Att minska glappet mellan studier och arbetsliv är årets fokusfråga för Naturvetarnas studentråd. – Med större utbyte med arbetslivet under studietiden är man bättre förberedd för de krav som väntar efter examen, säger Lovisa Neikter, ledamot i Naturvetarnas studentråd.

Publicerad: Uppdaterad:

Det var två kurskamrater som fick Lovisa Neikter att engagera sig i Naturvetarna. De gjorde så bra reklam för uppdraget som ambassadör att hon inte kunde säga nej.

– Det är roligt och känns meningsfullt att kunna påverka studenternas villkor. Jag märkte ganska snabbt att det här är frågor som jag brinner för.

Det var under e-kongressen, som genomfördes på internet, i höstas som Lovisa Neikter blev invald som ledamot i styrelsen för Naturvetarnas studentråd.

– Spännande att testa den nya tekniken. Det gick bra och det var fler än vanligt som var med och röstade. Nu vill andra förbund följa oss i spåren.

Viktigt att mötas

Men till höstens kongress går man tillbaka till en traditionell kongress. Det finns ett värde i att träffas på riktigt. Det är bland annat mötet med andra naturvetare som Lovisa uppskattar, chansen att kunna nätverka och knyta nya kontakter, både med andra studenter och yrkesverksamma.

För att inte splittra sig och kunna göra skillnad har studentrådsstyrelsen valt att ha så kallade fokusfrågor. Förra årets fokusfråga var trygghet under studietiden, det handlade bland annat om studiemedel och att studenter kan hamna i kläm om de blir sjuka eller skaffar barn.

– Nu lägger vi fokus på arbetslivsanknytning. Den varierar mycket mellan olika utbildningar, där särskilt studenterna på kandidatprogrammen har sämre kontakt med arbetslivet.

Besöker Citygross

Under året avser de att göra en undersökning om hur arbetslivsanknytningen ser ut på biologprogrammen, eftersom det ryktas om att dessa inte utnyttjar sin fulla potential.

– Många studenter har inte koll på vilken arbetsmarknad som väntar och de har inte heller haft möjligheten att knyta kontakter med andra naturvetare under utbildningen. Vi vill visa att det finns en verklighet utanför labbet och akademin.

SLU lever som Naturvetarnas studentråd lär. Där har man ett tätt utbyte med arbetslivet med studiebesök och externa föreläsare.

– Nu närmast ska vi besöka Citygross och i förra veckan var föreläsare från länsstyrelsen här. Det ger känsla för vad arbetslivet kräver, vilket gör mig motiverad att studera vidare.

Bli ambassadör

Hon berättar att de ska till Almedalen i sommar och bilda opinion för Naturvetarnas frågor. Lika viktigt är att påverka genom Saco studentråd, som samlar alla akademiker i landet.

– Leo Wallin, som är vice ordförande i Naturvetarnas studentrådsstyrelse är även ledamot i Saco:s studentråd, vilket gör att vi kan få genomslag för våra frågor.

Lovisa Neikter påminner om att alla studenter i Naturvetarna är en del av studentrådet och har möjlighet att påverka. Alla har också chansen att bli ambassadörer för Naturvetarna på sin studieort.

Hur är det att vara ambassadör?

– Det är jättekul och givande. I mars anordnar vi en utbildning för ambassadörer. En bonus är att få gå Naturvetarnas karriärprogram vilket bland annat innehåller cv-coachning och presentationsteknik.

I uppdraget ingår att informera studenterna om Naturvetarna och vad förbundet kan göra för dem.

Hur blir man ambassadör?

– Kontakta oss på Facebook eller Twitter (@naturvetarn). Det är också möjligt att mejla till student@naturvetarna.se

 

Lovisa Neikter

Aktuell: Ledamot i Naturvetarnas studentråds styrelse.

Utbildning: Blivande Agronom, inriktning landsbygdutveckling, SLU Uppsala, årskurs 2.

Kopplar av med: Träna och att vara ute i naturen.

Bäst med Naturvetarna: Alla engagerade människor.

Favoritapp: Naturskyddsföreningens Grön guide.

Twittertips: @naturvetarn såklart.

Bästa film: Searching for Sugar Man.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera