Fråga oss här!
Vi erbjuder
Leg djursjukskötare Johanna Rosén och blivande djursjukskötare Jennie Hallenbo Wahlqvist.

"Det är lika viktigt att kunna ta folk"

Det är brist på legitimerade djursjukskötare och branschen växer. Över en fika på Bohusläns smådjursklinik i Uddevalla möter studenten Jennie Hallenbo Wahlqvist den mer erfarna djursjukskötaren Johanna Rosén.

Publicerad: Uppdaterad:
Varför blev du djursjukskötare?

– Kärleken till djuren, säger djursjukskötare Johanna Rosén spontant. Att yrket blir allt mer kvalificerat, där vi tar ett stort ansvar är både utmanande och utvecklande.

Jennie Hallenbo Wahlqvist, som går tredje och sista året på utbildningen vid SLU Skara, har liknande drivkrafter.

– Yrket handlar mycket om att se patienten och ge den bästa vården. Djuromvårdnad är ett huvudämne, där även förebyggande av sjukdomar och rehabilitering ingår.

Vårdhygien blir allt viktigare för att stoppa smittspridningen och minska antibiotikaanvändningen.

Vad är tjusningen i jobbet?

– Vi har roligt här och det är en mix mellan olika arbetsuppgifter. Vi ansvarar bland annat för narkosen vid operationer och förbereder med provtagning, rakning och rengöring, säger Johanna Rosén.

Tandvård, som borttagning av tandsten och extraktioner av skadade tänder ingår också i jobbet. Men det räcker inte att ha god hand med djur.

– Det gäller också att kunna ta människor på rätt sätt, både i glädje och i sorg. Man får inte heller ducka för de jobbiga frågorna, som om det i hemmet finns läkemedel eller droger som djuret kan ha fått i sig.

Hundar och katter dominerar på smådjurskliniken i Uddevalla, men även kaniner och marsvin får omvårdnad och kurerar sig här. För att få legitimation måste man också ha kunskap och erfarenhet av hästar, som vårdas på särskilda kliniker för hästar. Som snart färdig djursjukskötare har Jennie Hallenbo Wahlqvist båda kompetenserna.

Hon berättar om den nya treåriga utbildningen, där den första kullen gick ut förra våren.

– Eftersom vi får en kandidatexamen kan vi läsa till en master och sedan gå vidare till forskning, vilket universitetet uppmuntrar.

Hur är arbetsmarknaden?

– Branschen växer och redan i dag är det brist på legitimerade djursjukskötare. Arbetsmarknaden har också vidgats, där bland annat foderföretag, läkemedelsföretag och naturbruksgymnasier suger upp djursjukskötare, säger Johanna Rosén.

Hon har själv jobbat med experimentell biomedicin på försöksdjur och intygar att de djuren får den bästa djuromsorgen.

Avspeglar lönen att det är brist på djursjuksköterskor?

– Det börjar märkas och lönerna varierar mellan djursjukhusen. Vi ser också möjligheter med Naturvetarna. Vi har en akademisk utbildning och ska värderas därefter, säger Jennie Hallenbo Wahlqvist.

Även om de flesta klinikerna följer en lönetrappa så börjar något hända.

– Här jobbar man för att införa individuella löner med en lönepolicy. Både arbetsgivaren och personalen vill ha det, säger Johanna Rosén. Utbildning och kompetens måste löna sig.

Även bland studenterna finns det en kampvilja för högre löner.

– V är inspirerade av sjuksköterskornas löneuppror. 24 000 kronor per månad ser vi som en rimlig ingångslön, med en prutmån på 2000 kronor, säger Jennie Hallenbo Wahlqvist.

Hon är noga med att de unga inte ska ta löneutrymme för de erfarna.

– Tanken är att vi med våra ibland högre ingångslöner ska ge draghjälp till dem som har jobbat längre.

De är övertygade om att det finns en betalningsvilja bland djurägarna även om det ibland knorras. De flesta har dock sina djur försäkrade och är måna om dem, även i dåliga tider.

Kan legitimationen påverka lönerna?

– Framför allt har det inneburit att vi blir ansvariga för våra handlingar och kan prövas i ansvarsnämnden. Tidigare hade veterinären det fulla ansvaret, men så är det inte längre vid till exempel en felbehandling, säger Jennie Hallenbo Wahlqvist.

– Lönen har påverkats, men inte tillräckligt. Mer eller mindre på olika kliniker, säger Johanna Rosén.

Varför valde ni Naturvetarna?

– Tidigare var jag med i ett annat förbund och fick ingen hjälp, och dyrt var det också, så jag gick ur. När Naturvetarna var här och informerade kände jag att det var facket för mig. Nu finns möjlighet att ta ett steg upp. Dessutom känner jag mig mer hemma i ett förbund med naturvetare än kommunalarbetare.

Jennie Hallenbo Wahlqvist instämmer och lägger till.

– Lika viktigt som att få hjälp om det behövs är att lyfta yrket och marknadsföra vår kompetens. Vi är inga assistenter, utan är experter på djuromvårdnad och utför kvalificerade arbetsuppgifter och har ett stort ansvar.

Är jobbet fysiskt tungt?

– Ja kroppen är ganska utsatt. I förra veckan hanterade vi en S:t bernhardshund på 82 kilo. I de flesta fall kan vi använda våra höj- och sänkbara bord. Riskerna i övrigt är inte så stora, men bitskador förekommer, liksom att vi utsätts för narkosgaser och läkemedel.

Ett framsteg är att användningen av antibiotika minskar. Tidigare gav man till exempel rutinmässigt antibiotika till katter innan man tog bort tandsten och vid böld. Nu sker det bara undantagsvis efter en mikrobiologisk analys.

Johanna Rosén

Familj: Bor i Ljungskile på gård med tre generationer (morfar 100 år). Har fortfarande kärleken på annat håll.

Fritid: Hundar och westernridning.

Utbildning: Associate Degree in Animal Health Technology -98 från San Diego Mesa College. Titeln är Registered Veterinary Technician.

Bästa tips för att bli en bra djursjukskötare: Skaffa en bred kompetens som grund och fortsätt att utveckla din kompetens. Ha ett genuint intresse för varje individs behov av vård och omsorg.

Jennie Hallenbo Wahlqvist

Familj: Maken Erik och hunden Thea. Pluggar i Skara och veckopendlar från Göteborg

Fritid: Vilande hästintresse. Utbildar mig själv och hunden till ett terapihundsekipage, som kan användas inom vård, skola och omsorg. Tränar även agility och spår med hunden. Vandrar och åker längdskidor i naturen. Umgås med familj och vänner.

Utbildning: Går tredje och sista året på djursjukskötarprogrammet i Skara, SLU.

Jobbat med tidigare: Turism och service, bland annat turridningsguide och vandrarhemsvärd.

Drivkraft: Att hjälpa djur och därigenom även människor. Gillar att få saker gjorda. Är årskursrepresentant och har tidigare år varit med och arrangerat arbetslivsdagen i Skara.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera
Tack för din kommentar