Vi erbjuder

Vilken lön ska jag begära?

Äntligen examen och dags att börja jobba. Men jag är lite osäker på vilken lön jag ska begära och hur jag ska argumentera. Jag är biomedicinare och ska jobba med kliniska prövningar i ett privat företag.

Daniel

Publicerad: Uppdaterad:

Hej Daniel!

Nummer ett är att du förbereder dig ordentligt. Undvik att ange löneanspråk direkt i ansökan. Redan ingångslönen ska vara individuell och differentierad. Det finns ingen högsta eller lägsta lön, utan du själv sätter ribban. Pröva dina argument innan för att kunna få en så bra och så rätt lön som möjligt. Tveka inte att ringa Naturvetarnas medlemsjour.

Några tips:

Ta reda på så mycket som möjligt om arbetsgivarens krav och önskemål på den person som ska anställas. Med en färsk utbildning och aktuella kunskaper har du trumf på hand. Ange ett löneanspråk som du kan argumentera för. Har arbetsgivaren presenterat särskilda önskemål i annonsen eller vid intervjun? Hur väl motsvarar du arbetsgivarens önskemål, krav och prioriteringar?

Fokusera på det viktigaste för arbetsgivaren och för tjänsten. Argumentera utifrån dina tidigare erfarenheter och din kompetens med relevans för jobbet. Stäm gärna av med Akademikerföreningen på företaget.

Gå in på Saco Lönesök och titta på aktuella lönelägen för den aktuella tjänsten efter något år i yrket. Men det är du och din kompetens och dina erfarenheter som ska värderas. Därför ska du inte stirra dig blind på siffrorna i lönestatistiken. Lönestatistiken fungerar som en vägledning.

Vänta så länge som möjligt med att ange ditt löneanspråk. När arbetsgivaren väl har bestämt sig så ökar dina chanser att få den lön du begär.

Ta hjälp av Naturvetarna. Diskutera fram en lönenivå som du kan argumentera för och stå för. Ta reda på om dina argument håller. Genom vår hemsida kan du också boka tid för att öva lönesamtal och bli en ännu skickligare förhandlare.

Lycka till!

Maria Kylberg

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies