Fråga oss här!
Vi erbjuder

Våga stå emot semesterkraven

Flexibelt arbetsliv och höga förväntningar om ett lyckligt och lyckat liv. Det kan leda till svårigheter att koppla av, enligt Hugo Westerlund på Stressforskningsinstitutet.

Publicerad: Uppdaterad:

Trots att semestern borde vara en källa till återhämtning kan den orsaka motsatta känslor. Ofta är det mycket som ska hinnas med, människor man vill träffa och resor som ska göras. Kraven på att varva ner kan i sig bli stressande, särskilt med tillgång till den moderna tekniken.

– Det flexibla arbetslivet gör det svårare att koppla av. Det var lättare på industrisemesterns tid. Nu är det fler som känner att de behöver vara uppkopplade under ledigheten, säger Hugo Westerlund som är professor och enhetschef för epidemiologi på Stressforskningsinstitutet. Hugo Westerlund, Stressforskningsinstitutet

Tunga lyckokrav

Han menar att stress kring semestern hör samman med allmänt rådande tankegångar i samhället.

– Det är så mycket förväntningar överallt; man ska vara jättelycklig, resa och ha fullt upp. Var närvarande och njut av nuet istället. Lär dig att inte ha så höga förväntningar på dig själv och livet.

Det låter enkelt. Men att sänka ambitionerna kan vara svårt när grannen bygger sommarstuga, kollegorna åker på temasemester i Peru och övriga tycks vara konstant upptagna med gastronomiska grillkvällar och svettiga löptävlingar – allt löpande dokumenterat på Facebook och Instagram.

Media har ansvar

Vi borde arbeta med att stödja människor i att stå emot kraven, tycker Hugo Westerlund. Hur är svårt att säga, men media spelar stor roll. Där speglas i hög grad hur vi "bör" vara.

Är du bra på att ta det lugnt när du är ledig?

– Jag är ganska bra på att koppla av men inte på att hitta en idealisk semester, där man både hinner vila och får positiva upplevelser. Det är lätt att det går för snabbt. Vi har minnen av de långa sommarloven under barndomen och sådär långt blir det ju aldrig i vuxen ålder.

 

Så bäddar du för en avslappnad semester:
  • Gör en plan för hur eventuella arbetsuppgifter ska skötas. Meddela kollegor när du kan nås.
  • Bestäm att sitta exempelvis en halvtimme varje dag och gå igenom mejl om du måste.
  • Planera en lämplig nivå beroende på jobb och vilken typ av person du är. Låt inte jobbet invadera semestern.
  • Ha en lagom aktivitetsnivå: Var inte totalt passiv, men ha samtidigt inte för höga krav. Ta dagen som den kommer och förvänta dig inte perfektion.
  • Koordinera med din familj. Arbete som kommer in i semestern kan orsaka gräl om man inte är överens om hur det ska skötas.

 

Svara på månadens fråga: Hur varvar du ner på semestern?

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies