Fråga oss här!
Vi erbjuder

Tjänstepensionen tryggar din framtida pension

Ju mer du tjänar desto viktigare är tjänstepensionen, som är inbakad i kollektivavtalet. Men många har dålig koll på sin pension och hur man kan påverka den.

Publicerad: Uppdaterad:

41 procent av alla anställda är osäkra på sin pension, visar en undersökning från pensionsbolaget SPP. 27 procent svarar att de inte har tjänstepension och 14 procent att de inte vet.

Kvinnor är mer osäkra än männen och inte så oväntat ökar medvetenheten med åldern.

Sanningen är att de flesta har tjänstepension. De som jobbar på företag utan kollektivavtal ska vara vaksamma. De har inte tjänstepension med automatik. En del arbetsgivare löser tjänstepensionen på annat sätt. Är du osäker pratar du med personalchefen eller motsvarande.

minpension.nu kan du läsa mer och räkna ut hur stor din framtida pension blir, utifrån förväntad löneutveckling och uppgången på börsen.

Tjänstepensionen viktigare ju mer du tjänar

Tjänstepensionen blir allt viktigare för den totala pensionen. Och den betyder ännu mer för den som tjänar mer än 34 000 kronor per månad, eftersom den allmänna pensionen har ett inkomsttak på det beloppet.

De flesta kommer att få en pension som motsvarar två tredjedelar av tidigare lön, om man har tjänstepension. Utan tjänstepension kan en naturvetare få klara sig på runt en tredjedel av sin tidigare lön i pension, enligt Collectums beräkningar. Den som tjänar lite mindre kan räkna med runt 40 procent i allmän pension.

Höj din pension

Den som inte har någon att försörja och lever ensam kan höja sin pension med nästan tio procent, enligt Alecta. Genom att välja bort återbetalningsskyddet till efterlevande tillfaller hela tjänstepensionen individen. Många gjorde det här valet för länge sedan och har dålig koll, men det går enkelt att få klarhet genom att ringa sitt pensionsbolag och fråga.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera