Vi erbjuder

Slarva inte med avtalet

Naturvetarnas företagare är förhållandevis bra på att skriva avtal för uppdrag. Men detaljer är lätta att missa och kan orsaka stora problem längre fram.

Publicerad: Uppdaterad:

När du ska utföra arbete åt en uppdragsgivare är det viktigt att allt finns på pränt. I avtalet ska det stå vad du åtar dig att göra och i vilken omfattning. Det bör också stå vilka villkor som gäller och kvalitetskrav om det är relevant. Även saker som avbeställning, hur lång tid arbetet bör ta och vilken ersättning som ska ges bör finnas med.

Ett noggrant skrivet avtal har fördelen att också fungera som planeringsdokument över vad som ska utföras.

Enligt småföretagarnas ordförande Leif Svensson är det vanligt att småföretagare slarvar med att skriva avtal.

– Okunskap, slarv och stress ligger bakom. Många tar på sig för mycket jobb. Vi tycker själva detta är märkligt. Så fort det gäller mer än en enkel grej – typ klippa gräsmattan – så ska det finnas avtal.

Hantverkare är klart överrepresenterade bland de som missar att fixa ett avtal på papper, enligt Leif Svensson.

Pantea Ansari som är företagarrådgivare på Naturvetarna menar att förbundets företagare är bra på komma ihåg avtal, men lätt missar detaljer.

– Oftast kommer folk överens muntligt om sådant som de anser kan vara småsaker, men kan bli stora tvister när man inte kommer överens. Muntliga avtal gäller, men är svåra att bevisa!

Naturvetarna har tagit fram ett standardavtal med bestämmelser för konsultuppdrag. Klicka här för att ladda ner standardavtalet. Avtalet kan användas rakt upp och ner eller som checklista. Men kom ihåg att det bör kompletteras med en mer detaljerad uppdragsbeskrivning.

 

Pantea Ansaris bästa tips om avtal för uppdrag:

  • Få med även småsaker som ni kommer överens om muntligt.
  • Är du osäker, be någon annan läsa igenom avtalet. Naturvetarnas företagsservice kan bistå med detta, alternativt om du har någon annan kontakt på exempelvis Nyföretagarcentrum.
  • Tänk på att alla parter ska få ett originalavtal och att alla parter ska skriva på.
Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies