Vi erbjuder
Kvalitet är viktigare än kvantitet när det gäller forskning, sa Peter Honeth. Foto: Emmeli Nilsson

SciLifeLab ger hopp för life science

Sverige satsar rejält på life science-forskning trots det svåra ekonomiska läget. Ett paradnummer är SciLifeLab som blir nationellt centrum för forskning om miljö, medicin och biovetenskap. Igår presenterades och diskuterades satsningen i Stockholm.

Publicerad: Uppdaterad:

Det var premiär för nya Wallenbergsalen i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) konferenscenter, och den inhyste med lätthet ett hundratal intresserade deltagare.

­– Jag hoppas du uppskattar våra nya träpaneler, sa moderator Ingrid Petersson till Jan Lagerström från Skogsindustrierna när det var hans tur att äntra podiet för att tala om sin vision: Fördubblad produktion mätt som förädlingsvärde i svensk skog till år 2035. Och minst hälften av det i nya produkter.

Kvalitet ska löna sig

Men det var Peter Honeth, statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, som inledde med att tala om vikten av prioriteringar.

– En del tycker fortfarande att brist på pengar är problemet. Men minst lika viktigt är att fråga sig hur pengarna används. Det är inte mängden forskning som är intressant, utan forskning med hög kvalitet. Vi måste prioritera det senare.

Hur life science-forskningen bättre ska samverka med sjukvården var ett genomgående tema under seminariet. Akademin har varit upptagen med att djupgräva i molekyler medan sjukvården haft fokus på effektivisering, ansåg Peter Honeth.

Utöver ett välkommet ekonomiskt tillskott så ändras basanslagen. God kvalitet ska belönas med mer pengar och alla satsningar utvärderas. Det kommer även göras riktade satsningar, exempelvis mot samspelet mellan sjukvård, läkemedelsindustri och kliniska prövningar.

– SciLifeLab är en jätteviktig del av hela paketet. Ambitionen är att det ska bli ett världsledande center. Regeringen ställt upp med pengar – nu har universiteten ett tungt ansvar.

 Rätt kompetens är nyckeln

Jan Andersson, ordförande för SciLifeLab och inom kort forskningsdirektör i Stockholms läns landsting, medgav att kontakten med industrisidan inte varit helt bra ännu.

– Det är viktigt att alla aktörer kommer med sina frågeställningar. Enskilda grupper och organisationer måste förstå att här finns möjlighet att komma med idéer, sa han.

Karin Forsberg Nilsson, vice director för SciLifeLab och Uppsala universitet, betonade att det måste ges utrymme för kreativitet. Därför är strategiska rekryteringar viktigt. Sara Gunnerås från Sweden Bio hakade på rekryteringsspåret. Vägen in är nyckeln till framgång, sa hon.

– Hur kommer man in i SciLifeLab? Det måste finnas tydliga vägar! Ofta är det så att man känner någon, och så kommer man på att man ska forska ihop. Det måste vara tydliga vägar in för samarbete, sa Sara Gunnerås och passade på att önska konkreta diskussioner mellan SciLifeLab och industrin.

Under frågestunden undrade en representant från Hjärt- och lungfonden när SciLifeLab är redo att börja ta emot prover. Jan Andersson var snabb på pucken:

– Det är vi redan nu. Vi har plattformar uppe för att hantera detta. De närmsta sex månaderna måste vi visa svenska forskare att vi finns. Välkomna, kom hit!

 

FAKTA:

SciLifeLab är ett samarbete mellan Stockholms universitet, Karolinska institutet, KTH och Uppsala universitet. Det ska fungera som ett center för biovetenskap med fokus på hälso- och miljöforskning.

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies