Vi erbjuder

Plats för innovationer i nya EU-budgeten

Förra veckan lyckades EU-länderna förhandla fram budgeten för nästa sjuårsperiod. Mer pengar går till forskning och ny teknik, men jordbruket får stryka på foten.

Publicerad: Uppdaterad:

Under den pågående budgetperioden som löper året ut har EU drygt 1000 miljarder euro att röra sig med. Perioden 2014-2020 krymper summan till nätta 960 miljarder. Posterna som minskas är jordbruksstöd och regionalstöd medan posten för tillväxt och jobb står för överlägset störst ökning – från 93 till över 125 miljarder. Här är forskning, teknik och innovation de högst prioriterade områdena för EU.

Mer till forskning och utveckling. Hur glad ska man bli över det?

Sofie Andersson, utredare inom forsknings- och utbildningspolitik på Naturvetarna:
– Ganska glad, tycker jag. Men mer för att det är en viktig symbol än för att det kommer att göra stor skillnad för forskningen.
Att EU:s ledare i det här läget med djup ekonomisk kris väljer att öka anslagen till forskning och utveckling säger något om hur viktigt de tycker att detta är. Och prioriteringen är helt rätt: Europa behöver mer forskning, inte mindre!

 

Mindre jordbruksstöd och regionalstöd. Hur negativt är det för svenskt lantbruk och landsbygd?

Christer Yrjas, före detta vice ordförande i Naturvetarna som nu arbetar med landsbygdsfrågor på Hushållningssällskapet:
– Det är lätt att säga att man ska ta pengar från jordbruket och lägga på forskning och innovation. Men det är en förenklad syn som förmedlas i media.
Ett exempel är finansieringssystemet Leader – det är tveksamt om man kan fortsätta med det i hela Sverige under nästa programperiod när medlen minskas, vilket vore synd. Jag tycker nog att regionalstöden har gjort en del nytta. Vi behöver ha utveckling, via vettiga regionalstöd och via en svensk landsbygdspolitik som skulle kunna kliva fram mer tydligt.

 

Kommentar: Leader är en metod för landsbygdsutveckling och en del av landsbygdsprogrammet, där EU står för hälften av pengarna.

Emmeli Nilsson

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies