Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Vilket är ditt bästa naturvetenskapliga sommarminne?

Att Kebnekaise blir några meter lägre för varje år blev tydligt när jag besteg toppen tidigare i sommar. Och sjöarna är renare än på länge tack vare lite regn. Nu vill vi att du som naturvetare delar med dig av dina bästa upplevelser eller nya insikter som du har fått i sommar.

Publicerad: Uppdaterad:

Låt dig inspireras av Ivar de la Cruz ledare i nästa Naturvetare. 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Christel 2013-09-02

Fiskgjusedyk i försök att fånga karp, kärrhök och havsörnsiakttagelser - allt på Öland.

Torun 2013-08-27

Liggandes på knäna har vi, tre biologer från Umeå, kämpat oss igenom ett antal videsnår i trakterna kring Staloluokta, Padjelanta nationalpark. Detta för att avgöra skillnaderna i växtlighet mellan gamla samiska mjölkvallar och omgivningen. Förbipasserande vandrare har stannat till och tittat förvånat mot snåren när de hört oss rabbla våra mantra: "Deschampsia flexuosa, 3, Festuca ovina, 5,..., SALIX!". Också renarna iakttog oss nyfiket, om än på lite avstånd. Kvällstid fick vi varje kväll bevittna det skådespel som solnedgången över Sveriges vackraste sjö, Virihaure, utgör.

Janne Bjurström 2013-08-16

Seglade i Skotska vatten de två senaste somrarna och fängslas av den vackra kusten! Basaltpelare på ön Staffa borde vara exkursionsmål för alla Geovetarstudenter. Väldigt mycket sedimentära bergarter också i Skottland med helt andra landformer än vad vi är vana vid i Sverige. Det ser inte ut som våra hårda prekambriska urberg. Inte heller som Norges U-dalar utan helt andra erosionsformer och aktiva talus-branter syntes ofta. Lodräta bergväggar ner i havet, ibland flera hundra meter höga, med mycket fågelliv. Syns endast från havet. Gör en segling där över om du har möjlighet!

Lena 2013-08-16

Det är - fram till nu - få åskväder som hittar till Island. Det blir inte tillräckligt varmt för att dessa ska byggas upp. Men på årets ridresa, då vi hade strålande sol och 20 grader varmt i 7 dagar, såg vi 3-4 stycken. Ett av dem hamnade vi mitt i - det byggdes upp i en långsmal "limpa" precis i vår färdväg. Eftersom hästarna är helt ovana vid detta fenomen och vi hade 25 löshästar med oss, förutom de 13 vi red, så blev det en intensiv färd i jetfart över sten, lavahål och diken i några kilometer innan vi kom fram till övernattningsstugan. Climate change, anyone???

Bengt Ek 2013-08-15

Storbritanniens premiärminister härstammar i filmen Ghost Writer från hålan Pitlochry i Skottland. Jag råkade hamna just där i sommar och kan tipsa om bra B&B om någon är intresserad. När jag frågade värden om trekkingmöjligheter berättade han att knottgränsen gick fem kilometer västerut, till Pitlochrys fördel. - Mot knotten hjälper annars Oil of Ulay, tipsade han hjälpsamt. Det upptäckte SAS på 1950-talet (inte flygbolaget förstås). Men vilken soldat som gjorde upptäckten är av naturliga skäl en väl förborgad hemlighet... Förklaringen lär ligga i någon viss växtingrediens. Någon som kan tipsa om vilken och varför? Och varför det finns en gräns som knotten inte gärna passerar? (Nåja, det fanns några i Pitlochry också.)

Hans-Olof 2013-08-15

Jag har konstaterat att tonhöjden sjunker medan jag med en tesked löser upp salt i ett glas vatten. Men jag har ännu inte kommit på varför!

ztingray 2013-08-15

Räknas kemi till naturvetenskap? I så fall Il Diabolo, på Le Rouges bakficka. I en ren kolv blandar man: Tequila Svartvinbärslikör Färskpressad juice av Ingefära En skvätt limejuice Sen skakar man det hela med massor med is Häller upp i glas till 2/3, i med nån istärning eller två och toppar med ginger ale. Solnegång över Gamla Stans taknockar. Kortärmat. Några bin surrar i luften. Magiskt. Även stad är natur. Ibland.
Kommentera