Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Har hälsohetsen på jobbet gått för långt?

Bullarna är utbytta till frukt, det hålls tävlingar med stegräknare och de som tränar på sin fritid kan håva in bonus eller pluspoäng från chefen. Nyttigt och viktigt för arbetsprestationen eller har hälsohetsen gått för långt – vad tycker du? Hur är det på din arbetsplats?

Publicerad: Uppdaterad:

Läs om jakten på den perfekta personalen och hur Lantmännen jobbar med de anställdas hälsa.

Kommentarer

Per 2013-08-11

Tvärtom. På kommunen där jag arbetar har friskvårdstimmen nyligen tagits bort.

Mia 2013-07-02

Nej, det har snarare gått för långt åt andra hållet! I vårt landsting har man dragit in på både kanelbulle och fruktkorg för länge sedan. Inte ens vår "friskvårdstimme" är kvar.. Och extraplus hos någon chef för att man motionerar på fritiden har jag aldrig hört talas om! Nää jag tycker det är synd att man inte ger den stressade och utarbetade personalen mer möjlighet att klara av den tuffa vardagen...

Niclas 2013-07-01

Intressant fråga. Mitt intryck är att de flesta motionerar lite för lite och några motionerar ganska mycket och mycket få har motion och hälsa som livsstil. En livsstil dom gärna sprider. Till irritation för de som inte tränar. Det går inte att frälsa dessa med att det är så roligt att träna. Det viktiga är att alla finner något som passar i rörlighet utan att det behöver vara en livsstil utan är roligt. Rörlighet behöver inte vara ombyte till trendiga kläder utan bara något som är roligt. Promenader, fiske, fågelskådning. Till sist handlar det om frihet, vi är alla olika med olika intressen och vi vet alla vad det innebär att väga 25 kilo för mycket. Det behöver ingen duktig människa moralisera över. Låt oss vara olika för alla behövs.

Malin 2013-06-28

Känner igen resonemanget men det är inte på ett belastande vis på min arbetsplats. Det är trevligt med fruktkorgar och erbjudanden om simning, gymkort och massage :-) Däremot anser jag att det finns en annan aspekt som bör belysas. Som ofta helt glöms bort! Rätt kost ger kroppen bra förutsättningar att fungera men lika viktigt är det med vad vi tänker för att vi ska må bra i vårt inre. Den psykosociala miljön är allt oftare på tapeten vid arbetsplatsåtgärder. Om alla människor förstod att dom mår inte bättre än vad dom "tänker", så skulle vi alla må såååå mycket bättre! Jag ser med spänning fram mot de fikabordskonversationer som istället för stegräknare och kalaskulor istället handlar om det egna mentala måendet, som tex "idag kom jag på mig själv att jag begränsade mig i tanken...och när jag släppte den mentala begränsningen och tänkte större klarade jag automatiskt mer än vanligt" eller "idag kände jag mig lite otillräcklig och kom på att jag tänkte att jag inte levde upp till mina egna förväntningar..men sen kom jag på att jag visst duger och gör precis tillräckligt mycket och då började jag må bra igen!" Kul! Citerar en text frånTorkild Sköld (Personligt ledarskap): "Folk verkar ha bättre koll på vad de stoppar för mat i sina kroppar än vilka tankar de matar sin hjärna med. Hjärnan är precis lika bra på att ta till sig det vi tänker om oss själva som kroppen är på att ta till sig det vi stoppar i den. Om man hela tiden matar hjärnan med tankar som att; jag kan inte, det går inte, sådan är inte jag etc. ja då lyssnar hjärnan på det och fixar till att det blir så. Någon har sagt att tunga tankar tänkta tillräckligt länge i en trygg miljö tenderar att bli ens verklighet. Sunda tankar om sig själv är minst lika viktiga som att äta sund mat. Bli mer medveten om vad du tänker om dig själv så ökar chansen för en sundare mental levnadsstil."

Lisa 2013-06-28

Tvärtom! Jag får försvara att jag vill passa på att gymträna på lunchen. Har lobbat för ett bredare hälsotänk inom företaget men har fått reda på att "det sköter var och en bäst på sin fritid".

Marie B 2013-06-28

Njae, jag tycker nog egentligen att ohälsotrenden råder över hälsotrenden. Motion och frukt förvisso men för att ha en hög hälsoprofil krävs mer helhetssyn. Det saknar jag på min arbetsplats. Försök görs men det går sakta och inte med särskilt hög ambition. I helhetsperspektiv ingår arbetssituation, utvecklingsmöjligheter, ledarskap, anpassning till familjeförhållanden etc anser jag.

Albert 2013-06-28

Nja det finns ett inslag av hets på mitt jobb och mötenas fikabröd har för länge sedan bytts ut mot nån fiberbulle och alla skryter om deras senaste tränings eskapader i helgen och nåns "kalaskula" måste alltid poängteras. Jag vet inte om det är tidens tecken eller den kulturen som finns i denna landsända just. Kan inte minnas att det var så i sthlm iallafall. Jag tycker förövrigt att det är nått facistoidt över hela den här hälsotrenden där arbetet ska lägga sig ditt privat liv. Jag kommer alltid att tänka på nazisternas "Kraft durch Freude", det är dessutom inte med omsorg om din hälsa de gör det.

Nils 2013-06-27

Ja, jag tycker det är otroligt jobbigt med dessa "hurtbullar" som är halvt insnöade på hälsa, motion och/eller sport. Verkar som om folk blivit endorfinberoende och gillar att se ner på folk som inte är det också - i synnerhet rökare och överviktiga får syrliga kommentarer, pikar och ständigt höra att "de får skylla sig själva" eller att "de borde ta tag i sina liv". Det luktar elitism á la 1920-tal.

Ewalena 2013-06-27

Ingen hets, visst finns det tävlingar med stegräknare men det är upp till var och en. Vårt jobb på klin kem lab är väldigt rörligt mest på jourtid, höj och sänkbara bord gör att man kan stå och jobba om man vill så vi får en stor del vardagsmotion. Tror att hets får motsatt effekt på folk. Trevlig sommar på er

Maria 2013-06-27

På min nuvarande arbetsplats är det rätt lagom; de flesta motionerar regelbundet, men är inte så "på" om idrott och prestation. Friskvård är allestädes närvarande, men framför allt i inställningen att alla ska må bra på jobbet. Hos en tidigare arbetsgivare var det dock en rätt tydlig uppdelning mellan de som tränade hårt, ofta och målmedvetet; och de som inte gjorde det. Kunde bli ganska enformiga lunchsamtal...

Linn 2013-06-27

Nej, det har inte gått för långt, inte där jag jobbar. Så stillasittande framför en datorskärm som jag är i mitt jobb har jag aldrig varit i hela mitt liv. Så mycket fika som jag äter på vardagarna har jag heller aldrig gjort. Så jag efterlyser fler aktiviteter och tips från hälsoinspiratörer. Små eller stora saker som kan påverka mina möjligheter att leva hälsosamt på jobbet, det gillar jag! De som tycker det blir för mycket fokus/hets på hälsa får sålla bort hälsoinspirationen och kanske köpa eget fikabröd.
Kommentera