Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Hur fick du ditt jobb?

Enligt SCB har sju av tio fått sin tjänst genom kontakter. Att leta upp och söka en utannonserad tjänst är ovanligare. Vilken väg gav dig arbetet du har idag?

Publicerad: Uppdaterad:

  

Läs mer om meriter kontra kontakter och Sacos syn på saken.

Kommentarer

Johanna 2013-03-16

Jag sökte genom en enkel ordinär platsannons, och det gick vägen!

Sofia 2013-03-15

Jag blev uppmanad av min nuvarande chef att söka jobbet. Jobbet var utannonserat i några tidningar. Efter ett par intervjuer var jobbet mitt.

Åsa 2013-03-14

Jag fick mitt nuvarande jobb genom långvariga arbetskontakter med bl.a. den person, som hade min nuvarande befattning, och som skulle gå i pension. Företaget sökte ersättare internt utan framgång och då tog jag själv kontakt med VD och erbjöd mina tjänster samt refererade till de arbetskontakter jag hade haft på företaget. Fick jobbet efter intervjun mer eller mindre på en gång!

Jerk Wååg 2013-03-13

Jag blev rekommenderad att söka jobbet genom en gammal klasskompis som jobbar på den avdelningen. Sen sökte jag det via platsbanken och fick det. Först var jag anställd på bemanningsföretag, men gick över till anställning på företaget efter en månad.

Pontus 2013-03-13

Vid besparingar i en redan överbelastad arbetsgrupp hamnade jag sist i uppsägningsgruppen och hade att välja mellan uppsägning och omplacering inom länsstyrelsen till en tjänst jag nätt och jämt hade kompetens för. Jag valde omplacering.

Anna 2013-03-12

Jag skapade faktiskt mitt jobb på egen hand. Efter att ha jobbat med naturvårdsfrågor och därefter varit föräldraledig hade jag äntligen samlat tillräckligt med mod för att våga språnget. Idag arbetar jag med det jag älskar – språk och text – och utnyttjar samtidigt regelbundet min kompetens som biolog i olika sammanhang. Numera njuter jag av att gå till jobbet på måndagsmorgnarna. Det, ni! :)

Sara Furenhed 2013-03-12

Hittade en platsannons på en arbetsplats där jag tidigare varit praktikant. Fick jobbet tack vare Naturvetarnas coachning och att jag ringde upp chefen som stöttade mig helhjärtat. Har nu ett kanonjobb!

Elke 2013-03-12

Har varit i arbetslivet 7,5 år. I början hade jag några kortare projektanställningar (totalt ca 5 arbetsgivare), och sedan 2008 har jag en tillsvidareanställning. Endast ett av dessa uppdrag har jag fått genom att söka en utannonserad tjänst, dock fick jag inte den tjänsten jag sökte. Jag har varit helt beroende av kontakter och tips från bekanta. Under senaste 8 åren har jag uppskattningsvis sökt uppåt 150 jobb, och blivit kallad till intervju kanske 8 gånger men bara vid ett tillfälle blev jag erbjuden jobbet (och då kände jag arbetsgivaren sedan tidigare). Har ett utländskt namn och funderar ibland på om det skulle löna sig att byta till något som låter svenskt när man söker jobb som är utannonserade?

Bengt Ek 2013-03-11

Personalen på arbetsplatsen skulle halveras så var och en fick ett jobb till :-)

Tomas 2013-03-11

Genom annons på arbetsförmedlingen.

Victoria 2013-03-11

Kontaktade skaparen av organisationen jag nu jobbar på om det fanns något jag i Svergie (de befinner sig i England) kunde hjälpa till med, efter att jag var på en av deras forsknings resor i Madagaskar där jag träffade grundaren. Han kom ihåg mig och nu är jag ansvarig för hela Norden för Operation Wallacea. Våga kontakta cheferna/skaparna/ordföranderna direkt; värsta som kan hända är att de säger nej. Lycka till!

Nina 2013-03-11

Genom annons på webbplats/digitalt nyhetsbrev.

Per Löfgren 2013-03-10

För ovanlighetens skull via en annons. Det var en annons från ett företag som jag var intresserad av, men annonsen gällde en annan typ av tjänst. Jag använde den till att berätta om mej och vad jag skulle kunna tillföra vilket var något annat än den profil företaget sökte, så på det viset fick jag jobb. Sen fungerade det inget vidare på arbetsplatsen med delegering och kommunikation, men det är en annan historia. Det viktoiga tror jag är att finnas på rätt ställe PER

Anna-Carin Parö 2013-03-10

Genom kontakter.

Glad 2013-03-09

Jag fick en mycket bra tillsvidareanställning igår via annons på företagets hemsida. Inga tips från kontakter om att jobbet fanns. Det var meriterna som avgjorde att jag kom på intervju. Sedan var det mitt nätverk som möjliggjorde att det valde just mig. Undrar just hur SCB ställt sina enkätfrågor - det är ju både eget sökarbete och kontakter som är avgörande.

Jens Råberg 2013-03-08

På grund av en missuppfattning ringde jag min föregångare. Hon sade att det finns ingen tjänst utanonserad, men hon hade tänkt att säga upp sig, så ring chefen om 20 minuter. Timing! ;-)

M 2013-03-08

Tre av mina fyra senaste arbeten har jag fått genom att söka utannonserade tjänster, inklusive mitt nuvarande arbete. Men kontakter och referenser har givetvis spelat in i faktumet att jag faktiskt blivit erbjuden de tjänster jag sökt...

Linnéa Hedstrand Abrahamson 2013-03-08

Jag skickade över min cv med ett personligt brev till arbetsplatsen jag ville arbeta på utan att det fanns någon tjänst utannonserat. Blev uppringd och kallad på intervjut och är nu fast anställd. Mvh Linnéa Hedstrand Abrahamson, leg. Djursjukskötare SLU smådjurs klinik

Alma 2013-03-08

Jag hittade mitt nuvarande jobb via en annons i en stor dagstidning år 2007. När jag söker jobb idag kollar jag annonser på nätet, i dagstidningar och arbetsförmedlingens hemsida.

Malin Sundström 2013-03-08

Min nuvarande arbetsgivare hittade mig genom Arbetsförmedlingen. Tidigare arbetsgivare hittades genom studiekontakter.

Sofia 2013-03-08

Jag läste i branschnyheterna om ett företag som skulle växa, tog reda på mer om det, tog reda på till vem jag kunde skicka mitt CV, skickade det och ett mejl/brev, fick komma på intervju eftersom det just då visade sig finnas ett vik ledigt, fick ett par veckor senare börja jobba och fick ett halvår senare en tillsvidaretjänst. Det är mycket svårt att konkurrera med 200 andra duktiga vid svar på annons, det är arbetsgivarens arbetsmarknad just nu.

Lisa 2013-03-08

Mitt senaste jobb fick jag genom ett tips från en tidigare kollega som tyckte att jag skulle passa bra för jobbet. Jag ringde upp ansvarig chef direkt och blev kallad till intervju inom någon månad. Tre månader senare var jobbet mitt och jag började på min nya tjänst efter ytterligare tre månader.

Mats Andersson 2013-03-08

De senaste 15 åren har jag haft 7 olika jobb, men jag har faktiskt bara sökt ett enda av dem: 1) Startade eget tillsammans med tre kompanjoner. 2) Blev uppköpt av vår största kund. 3) Kunden blev uppköpt av sin största konkurrent. 4) Konkurrenten blev uppköpt av *sin* största konkurrent. 5) Sökte och fick ett nytt jobb. 6) Nya företaget blev uppköpta av en större konkurrent. 7) Öppnade eget. Och det är väl i stort sett så näringslivet fungerar idag?

Maine 2013-03-08

via annons

Lotta Rasmusson 2013-03-08

Kontakter. Den som tidigare hade tjänsten skulle sluta och föreslog mig

Albert 2013-03-08

Jag sökte en vanlig hederlig annons i platsbanken och/ eller gröna jobb, jobbet innan dess var genom kontakter och jobbet innan dess var genom en vanlig hederlig annons. Jag tror jag fått de flesta jobb genom platsannonser. Däremot har jag aldrig fått ett jobb som arbetsförmedlingen anvisat. Har ej heller fått nått jobb via sådana här privata jobbsökarsajter som stepstone mfl. Funkar de nånsin?

Pia Olterman 2013-03-08

Mitt senaste jobb fick jag genom företagsövergång/sourcing. Jag har nu jobbat på Astra Zeneca i snart 7 år. 5 år som profficeanställd blev sedan rekryterad av Astra Zeneca för att två månader senare få besked om företagsövergång. Jag hann att arbeta i 11 månader för AZ innan jag blev anställd av Johnson Controls AB JCI, där jag är inne på mitt första år. När skall facket börja arbeta ta tag i företagens vinstkryphål. Där människor är en vara som man kan behandla hur man vill med hot om arbetslöshet som alternativ. Anonym

Linnéa Hedstrand Abrahamson 2013-03-07

Jag skickade över min cv med ett personligt brev till arbetsplatsen jag ville arbeta på utan att det fanns någon tjänst utannonserat. Blev uppringd och kallad på intervjut och är nu fast anställd. Mvh Linnéa Hedstrand Abrahamson, leg. Djursjukskötare SLU smådjurs klinik

Jessica 2013-03-07

Jag hade riktig tur! Sökte jobb som nyexaminerad och precis blivit mamma. Första intervjun, så fick jag tillsvidare heltid. Har på 3 år klättrat ett steg uppåt i organisationen (med ett halvårs avbrott med barn nr 2) och trivs väldigt bra med mina arbetsuppgifter! Lyckligt lottad:-)

Ulla Fåhraeus 2013-03-07

Jag sökte på platsbanken 8 månader (!) innan min utbildning skulle vara klar, av någon märklig anledning. Ramlade på en annons om ett riktigt drömjobb som jag inte kunde föreställa mig att det fanns ens, men tyckte att jag uppfyllde kravprofilen. Jag gick in för att göra en kortfattad men engagerad ansökan. Kallades på intervju i två omgångar och gick "all in" för att visa hur gärna jag ville jobba just där. Och fick jobbet! Börjar om två månader när jag tagit examen, tycker fortfarande att jag haft en osannolik tur med jobbet!

Bep Weijand 2013-03-07

Fick mitt senaste jobb via en dejtingsite där personen jag chattade med jobbade med det som jag ville pröva på. Så jag bad om att göra praktik hos honom. Sedan fick jag jobb året efter när jag kontaktade chefen. Det var faktiskt den sortens jobb som min handledare inte längre ville göra.Sen dess har jag jobbat med samma arbetsuppgifter i 3 säsonger. Är invandrare och fyller 61 detta år. Det har inte varit lätt att få jobb annars. 2007 fick jag jobb hos Vattenfall genom en jobbansökan på en annons på Platsbanken. Det var den enda gången jag fick jobb genom platsannons.

Marie 2013-03-07

Sökte jobb då företaget skulle dra ner. Var öppen om det och bröt inte ihop vid uppsägningsbeskedet utan hanterade det uppenbarligen snyggt. Fick en personlig rekommendation från ett minst sagt oväntat håll; kollegas man som inte kände mig alltför väl men uppenbarligen tyckte att jag var bra som person. Gick på intervju och kom därifrån med en anställning. Fortfarande kvar där och trivs. Man ska vara öppen om det och ödmjuk.

Barbro Sandin 2013-03-07

Jag hade fått tips om arbetsgivarverkets hemsida som listar alla statliga tjänster och hittade ett jobb som jag sökte genom att skicka ett ansökningsbrev och cv via mail. Jag lyckades komma på intervju och sedan på en andra intervju och fick sedan jobbet! Av de jobb jag sökt tidigare så har jag fått de som jag lyckats komma på intervju för. Det knepiga är att få möjlighet att träffa en ev blivande arbetsgivare. Bara två ggr har mitt ansökningsbrev lett till intervju. Andra jobb jag fått har varit via kontakter eller "rekryterings-öppet hus".

A. B. 2013-03-07

Jag blev ombedd av chefen, som jag hade arbetat under tidigare i annan funktion, att söka tjänsten. Tjänsten är på en kommun och rekryteringen skedde öppet med annons och andra sökande.

Åsa Laurell 2013-03-07

Var vill ni att jag skriver svaret på er fråga? Jag fick i alla fall jobbet genom att jag blev tillfrågad från ett konsultföretag. De visste att jag jobbade med vindkraft på länsstyrelsen och vill e ha mig som kunsult i liknande uppdrag hos dem :-)

Siv S 2013-03-07

Kontakter.

Ulrika Andersson 2013-03-07

Genom 6 månaders oavlönad arbetspraktik bekostad av arbetsförmedlingen. Hade tidigare sökt åtskilliga jobb på arbetsplatsen. Har varit anställd här i över 6 år nu. Först kortare projekt men sedan fick jag ett fast jobb, när jag blivit mer erfaren.

Amanda 2013-03-07

Jag har visserligen bara haft ett "riktigt" jobb efter min examen för 2 år sedan (men cirka 5 jobb totalt) och alla har jag fått genom annonser. Har inte några kontakter jag kan använda mig av (tyvärr).

Sofie 2013-03-07

Blev headhuntat av ett annat liknande företag som jag redan jobbade på och blev erbjuden detta jobbet som jag nu har och var för bra för att tacka nej till.
Kommentera