Vi erbjuder

Lönestatistik: rörlighet lönar sig!

Att byta arbetsgivare är för många en möjlighet att öka sin löneutveckling. Enligt Naturvetarnas lönestatistik fick anställda som bytt arbetsgivare inom privat sektor mer än dubbelt så mycket i procentuell löneutveckling, jämfört med de som inte bytt arbetsgivare under 2011 till 2012.

Publicerad: Uppdaterad:

Av alla medlemmar som besvarade löneenkäten 2012 var det ungefär 9 procent som hade bytt arbetsgivare. Sedan år 2004 har detta bara överträffats av rörligheten 2008, med 11 procent. Över tid har den genomsnittliga rörligheten legat på ungefär 7 procent.

Det är därför viktigt att ha i åtanke att en del av de som bytte arbetsgivare 2012 säkerligen gjorde så mot bakgrund av konjunkturen. Resonemanget förstärks av att de som rört sig inom privat sektor har en förhållandevis dålig löneutveckling jämfört med tidigare år och det är inom privat sektor en avstannande ekonomi först registreras.

Det finns förstås andra värden än löneutveckling. Om man har rotat sig på en tjänst eller i en ort som man trivs på är det fullt förståeligt att man blir vid sin läst. Likaså är Naturvetarnas professioner olika rörliga. Vissa kan röra sig mellan sektorer medan andra är begränsade till arbetsgivare inom samma sektor. Diagrammen visar också att rörligheten minskar med åldern, kanske då man har hittat rätt i sitt arbetsliv. Tittar man över tid ser man också att det lönar sig mindre att röra på sig i slutet av sin yrkeskarriär.

Hur som helst lönar det sig att byta arbetsgivare om man tittar över tid, oavsett konjunktur, sektor och ålder. Sedan 2004 har den genomsnittliga löneutvecklingen för de som bytt arbetsgivare från ett år till ett annat varit ungefär 9 procent.

diagram löneutveckling per sektor

Löneutveckling i procent för identiska individer under 2011-12 uppdelat på arbetsmarknadssektor och rörlighet.

Rörlighet per femårsklasser

De som bytt arbetsgivare i relation till de som inte bytt arbetsgivare procentuellt i 5-årsklasser för under 2011-12.

Löneutveckling femårsklasser

Löneutveckling i procent för identiska individer under 2011-12 uppdelat på 5-årsklasser och rörlighet.

Kristofer Jervinge

teamchef påverkan
08-466 24 25

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies