Vi erbjuder
Pantea Ansari är ombudsman på Naturvetarna

Kollektivavtal med flera vinnare

Kollektivavtal har blivit en konkurrensfördel i jakten på personal. Det ger de anställda trygghet och arbetsgivaren får ordning och reda. – Båda parter vinner. Vi hjälper gärna till att hitta bra lösningar för de företag som ännu inte har kollektivavtal, säger Pantea Ansari, ombudsman på Naturvetarna.

Publicerad: Uppdaterad:

De flesta naturvetare jobbar på arbetsplatser där det finns kollektivavtal. De kan känna sig trygga med försäkringar, pensioner, föräldralön och annat som kollektivavtalet ger.

– Omkring 10 procent av medlemmarna jobbar på företag utan kollektivavtal. De finns i de flesta branscher och är vanligast i internationella företag och life science, som domineras av mindre företag, säger Pantea Ansari, ombudsman på Naturvetarna.

Vad gör man om det inte finns kollektivavtal på jobbet?

– Vi vill att företagen tecknar kollektivavtal. Om inte företaget vill vara med i en arbetsgivareorganisation så är det möjligt att ha ett hängavtal, som ger ungefär samma trygghet för de anställda.

Kan företagen få hjälp med det?

– Ja, vi kommer gärna ut till arbetsplatsen och försöker hitta lösningar som passar det enskilda företaget.

Varför kollektivavtal?

– Det är bäst för båda parter. Det ger ordning och reda och man missar inget. Annars måste arbetsgivaren hitta andra lösningar för varje individ, som ger samma villkor som kollektivavtal. Det är ofta dyrare och mer omständligt.

Om arbetsgivaren vägrar?

– Vi tvingar inte något företag att teckna kollektivavtal och försätter inte något företag i blockad för att tvinga fram det. Däremot berättar vi gärna om fördelarna och nyttan för både de anställda och företaget. Kom ihåg att kollektivavtal är en konkurrensfördel i jakten på ny personal.

Det kan Trädmästarna vittna om. Det är ett företag som gick med i SLA, Skogs- och lantbruksarbetsgivareförbundet, för några år sedan. Läs om dem här intill.

 

Kollektivavtalet ger bland annat:

  1. Tjänstepension
  2. Sjuk- och skadeförsäkringar
  3. Extra semesterdagar utöver lag
  4. Uppsägningstider, som ofta är längre än lag
  5. Lönerevision varje år
  6. Föräldralön, varierar mellan tre och fem månader

 

 

 

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies