Vi erbjuder

Kan jag säga upp ett vikariat?

Hej, jag har ett vikariat som jag helst vill avsluta eftersom jag har fått fast jobb hos en annan arbetsgivare. Enligt chefen kan jag inte säga upp mig innan anställningstiden går ut om ett halvår. Om det är sant undrar jag om det finns något sätt att ta mig ur detta? Hur ska man göra för att gardera sig mot den här typen av fastlåsningar?

Marek

Publicerad: Uppdaterad:

Hej Marek

Jag förstår verkligen att du vill ha möjlighet att ta den tillsvidareanställning som du nu erbjuds. För att säkert kunna säga vad som gäller i ditt fall behöver du skicka in ditt anställningsavtal till Naturvetarna så att jag kan se hur villkoren är formulerade. Utgångspunkten i LAS är att en tidsbegränsad anställning inte går att säga upp, och därför är detta något man måste komma överens om med arbetsgivaren vid anställningen och skriva in i anställningsavtalet.

Vid ett vikariat är det vanligt att man skriver att anställningen "gäller från xx datum och tillsvidare dock längst till och med xx datum (eller till dess ordinarie befattningshavare är åter i tjänst)" för att markera att en uppsägningsmöjlighet finns. Ett annat alternativ är att skriva in en uppsägningstid i anställningsavtalet.

Om det däremot står att anställningen gäller från xx datum till xx datum så betyder det att ingen uppsägningsmöjlighet finns enligt avtalet. I det fallet gäller det att försöka komma överens med arbetsgivaren. Som arbetsgivare vill man inte gärna ha en anställd som egentligen inte vill arbeta kvar, så det brukar oftast gå bra att komma överens om att en anställning slutar lite tidigare. Kanske det underlättar om du har tips på någon annan som kan täcka upp för dig när du slutar?

Lycka till,

Sanna Johansson

Sanna Johansson

ombudsman
08-466 24 97

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies