Fråga oss här!
Vi erbjuder

Johan Rockström Årets agronom 2013

En av världens främsta klimatforskare har utsetts till Årets agronom. Johan Rockström är mark-växtagronom i botten och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Han har en diger meritlista med utmärkelser som Årets svensk och Sveriges miljömäktigast.

Publicerad: Uppdaterad:

Chefen för Stockholm Resilience Centre blev både glad och överraskad när han fick priset.

Så lyder Agronomförbundets motivering:

”Johan är agronomen som blivit en av Sveriges mest kända personer rörande globala hållbarhetsfrågor. Hans forskning och arbete inom Stockholm Resilience Centre visar bland annat på hur tätt sammanlänkat olika ekosystem är på vår jord, där överutnyttjande kan leda till oöverskådliga konsekvenser.

Johan har på ett enkelt och pedagogiskt sätt nått ut till både allmänhet och beslutsfattare runt om i världen, där han inte enbart visat på hoten utan även möjligheterna. Johan är ett lysande exempel på att agronomer kan göra skillnad i globalt viktiga frågor och genom sitt arbete och brinnande engagemang för en hållbar utveckling är Johan en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Agronom!”

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lars-Erik Liljebäck 2013-05-14

Tack för kommentar. Man kan tvista om vad Rockström ska kallas. Att professorn i miljövetenskap har haft genomslag med sina idéer råder det ingen tvekan om. Han har prisats flera gånger för sin förmåga att nå ut till politiker och allmänhet om vad som håller på att hända med miljön och klimatet. Kanske det hade varit mer rätt att titulera honom som miljömäktigast i Sverige. Att alla inte håller med honom är ett friskhetstecken och visar att det finns en intellektuell och vetenskaplig frihet inom akademin. Lars-Erik Liljebäck, chefredaktör för tidningen Naturvetare

Lars Kamél 2013-05-13

Hur kan Naturvetarnas medlemstidning kalla Rockström för "En av världens främsta klimatforskare"? Rockström har inte bedrivit någon klimatforskning alls och så fort han uttalar sig om klimatfrågor visar han bara på en fundamental okunskap. Visst kallas han klimatforskare och -expert av okunniga svenska medier, men Naturvetarnas medlemstidning borde begripa bättre! Som miljöforskare är Rockström dessutom en omstridd person, med idéer om planetära gränser som många andra forskare ifrågasätter. Vad Rockström är bäst på är att göra PR för sig själv. Om han har bidragit med några bestående bedrifter inom miljöforskningen är tveksamt. Och klimatforskning ägnar han sig som sagt var inte åt.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies