Vi erbjuder

Hur sticker jag ut i jobbansökan?

Jag söker jobb för fullt och undrar om det kan vara en poäng att bifoga ett foto på mig själv, eller finns det andra sätt att sticka ut på? Måste jag uppge min ålder? Hälsningar Karl.

Publicerad: Uppdaterad:

Det finns egentligen inga gränser för hur mycket du kan sticka ut, förutsatt att du är trovärdig och kan stå för det du har med i din ansökan. Det kan helt klart vara en poäng att inkludera ett foto. Som läsare får jag ett ansikte att relatera till när jag läser dina dokument. Tänk dock på att ditt foto ska visa ditt professionella jag. För de allra flesta betyder detta ett relativt neutralt ansiktsfoto, utan koppling till till exempel senaste semesterresan.

Men ett neutralt foto och ditt professionell jag innebär inte att du måste se tråkig ut, utan ett spontan leende är nästan att föredra. Tänk på att du bör följa samma regler när du inkluderar ett profilfoto i sociala medier och då speciellt på LinkedIn, ett forum som blir allt viktigare på svensk arbetsmarknad.

Som avsändare har du ingen möjlighet att veta om läsaren lägger ett positivt eller negativt signalvärde i din bild, om du väljer att stå ut från mängden genom att tänka utanför boxen. I bästa fall gillar de vad de ser, i värsta fall blir du bortsorterad för att läsaren värderar din bild helt annorlunda än vad du själv gör.

Du måste inte uppge din ålder. Din ålder har ingen direkt koppling till hur mycket du kan komma att tillföra en organisation och hur bra du kommer att fungera med dina framtida kollegor. Jag rekommenderar dig istället att fokusera på framtiden och den organisation du söker dig till. Varför kan du bli en viktig pusselbit i denna och varför ska de anställa just dig? Mejla till karriar@naturvetarna.se så coachar vi gärna dig med din jobbansökan.

Johan Runesson

karriärrådgivare
08-466 24 39

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies