Vi erbjuder

Hur kommer jag loss?

Jag har jobbat som forskare under flera år och känner att jag har fastnat i ett fack. Jag vill testa något nytt, men vet inte var jag passar utanför den akademiska forskningen. Hur ska jag tänka för att komma vidare?

Publicerad: Uppdaterad:

Att söka jobb är både tids- och energikrävande. För att lägga din tid och energi på att söka det som är just rätt jobb för dig måste du börja med att ställa dig frågan: "Vad vill jag?".

Här ska du inte tänka på de kunskaper och erfarenheter du har utan vad som måste finnas/ingå i en tjänst för att du ska trivas och må bra. Vad driver och motiverar dig att arbeta? Vilka värderingar är viktiga för dig? Ställ dig gärna också frågan varför dessa saker behöver ingå och är viktiga för dig. Genom att veta detta blir du tryggare i din karriärplanering, du vet inte bara varför du väljer vissa saker utan också varför du väljer bort andra.

Nästa steg är att lista alla dina kompetenser. Här ingår erfarenheter, kunskaper och resultat men som forskare inom akademin är det lätt att glömma bort alla sina generella kompetenser. Några exempel är: analytisk förmåga, projektledning, pedagogiska erfarenheter, social och interkulturell kompetens, personalansvar, budgetansvar med mer. Fundera också på vad dessa kompetenser säger om dig som person. Dina personliga egenskaper är en avgörande faktor vid en rekrytering idag.

När du nu tittar på vad du faktiskt vill och kan ser du ett mönster eller en röd tråd. Det är väldigt individuellt hur länge man behöver jobba med de här frågorna, men till slut faller pusselbitarna på plats. Passa under tiden på att uppdatera dig gällande arbetsmarknaden och se även över ditt nätverk. Fundera på om du behöver någon strategi för att nå dit du vill?

När du är redo att söka jobb är du varmt välkommen att använda dig av vår cv-coachning.

Lycka till!

Ann Lundström

teamchef medlemsutveckling
08-466 24 93

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies