Fråga oss här!
Vi erbjuder

Hungerstrejkande agronom får odla igen

Tre veckors hungerstrejk har gett resultat. Agronom Rafael Altez får fortsätta sin odling av grönsaker på fältet i Akalla utanför Stockholm. – Stadsodling utifrån ekologiska principer är en del av den framtida livsmedelsförsörjningen. Därför är det glädjande att han får tillbaka sin mark, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.

Publicerad: Uppdaterad:

Efter mer än tre veckor utan mat avbröt Rafael Altez sin hungerstrejk av hälsoskäl. Han är överväldig av det stöd och den uppmärksamhet han har fått från både politiker och allmänhet.

– Mitt mål med hungerstrejken var att få tillbaka marken och fortsätta odla pumpor, potatis, rödbetor, majs och andra grönsaker. Jag känner en stor glädje och lättnad över att få fortsätta med det.

Vid Akalla centrum genomförde han sin hungerstrejk och samlade in namnunderskrifter.  Så skapade han opinion kring sin odling, som är en stor passion för honom.

Han har redan satt spaden i jorden och börjat bearbeta jorden, den kalla våren till trots. Det finns mycket att förbereda innan odlingen kommer igång på allvar.

Populärt utflyktsmål

Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz har gett honom sitt fulla stöd under resans gång.

– Verksamheten är viktig eftersom den sätter fingret på en aktuell samhällsfråga. Stadsnära odling med ekologiska principer är en del av framtiden och behövs för att trygga en uthållig livsmedelsförsörjning.

Rafael Altez permakultur har blivit något av en succé i det stadsnära jordbruket. Under säsongen är det många som kommer dit och handlar ekologiska grönsaker till självplock. Han säljer också till grossister och restauranger. Arbetskraften har både varit arbetslösa med invandrarbakgrund och volontärer.

Han odlar med små resurser i balans med naturen, där djur har en given roll. Under sina tre år har han ökat mullhalten rejält och skapat en odling som bygger på återvinning och vilar på naturvetenskaplig grund utan kemikalier.

Muntligt löfte

Men han kan ännu inte riktigt slappna av. Han har bara fått ett muntligt löfte från det aktiebolag som driver Hästa gård, där odlingen finns.

– Jag väntar på ett skriftligt kontrakt. Först då känner jag mig helt säker.

Det har varit många turer kring Rafael Altez odling och det har florerat motstridiga uppgifter. Han tvingades riva växthuset eftersom området är kulturskyddat.

– Växthuset använder vi till att förodla växter innan de planteras ut på fält.  Det är nödvändigt för att få ekonomi i odlingen. Vi ligger i förhandlingar med kommunen om att få resa växthuset igen.

Pengar till utsäde

En anledning till att han vräktes från sin odlingslott på ett hektar var att Studiefrämjandet, som var huvudman för projektet, drog sig ur.

– Efter förra sommarens usla skörd och svaga försäljning kunde vi inte stanna kvar av ekonomiska skäl, säger Elisabeth Kempe på Studiefrämjandet. Vi trodde att han skulle få fortsätta ändå.

Nu hoppas Rafael Altez att Studiefrämjandet går in som en part i den ekonomiska föreningen Akalla ekoodling som blir den nya huvudmannen.

– Vi har inget kapital, så vi försöker samla in pengar och även ta ett lån för att kunna köpa utsäde. En traktor och annan utrustning har vi sedan tidigare.

Han blickar ut över vidderna och tror på en rik skörd i år. Det skulle dra in pengar och säkra framtiden för odlingen.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Rafael 2014-09-11

Tack för finna orden. Just nu 11/9-2014 har vi verksamheten i Hjulsta i mindre skala. Ni för gärna hälsa på oss. Men kampen för att rädda Akalla ekoodling fortsätter om folk som bor omkring stödjer oss. kram Rafael

Lisbeth 2013-09-08

Heja Rafael du är en kämpe önskar dig allt gott! Gjorde idag en fantastiskt god pumpa och potatisgratäng. Kommer definitivt tillbaka och handlar mer, samt rekommenderar givetvis även andra att handla av dig. Hälsningar från Lisbeth

Noemi Ferrando 2013-04-19

Det var en glad överraskning. Jag odlade sommaren 2012 och blev så nedstämd när jag fick besked att vi hade förlorad möjligheten att odla ekologisk på nära håll. Hoppas att vi får ha ett växthus ändå även om det skall vara av mindre storlek då man måste driva känsliga växter redan i mars för att kunna få skörd. Jag har förbered redan i höst marken var snäll och platta inte det med traktör då dör mina maskar :)

Linda Wirén 2013-04-16

Heja Rafael - du är en klimat-, mat- och kulturhjälte! Jag kan tipsa alla om att åka ut till Rafael och beundra odlingarna, jobbet, kunskapen och - inte minst - resultatet: Jag har aldrig ätit så goda grönsaker som de jag köpte av dig! Lycka till i framtiden! Glada vårhälsningar Linda

Johan Iwald 2013-04-12

Lycka till Rafael! Jag hoppas det blir mer stadsnära odling i framtiden.

Carmincha 2013-04-12

Detta låter fantastiskt! Man får hoppas att de håller sitt löfte! Många runt om i världen engagerade sig i Akalla urbanodling och skrev under i de digitala listorna. Nu kan vi lämna det glädjande beskedet till de. Bra att man inser att klimatsituationen i världen kräver både stora och små initiativ att kyla ner planeten och säkra vår livsmedels försörjning och matsuveränitet. Som det är idag kan Sverige bara överleva under tre dygn utan livsmedelsimport. Kamp lönar sig !
Kommentera