Fråga oss här!
Vi erbjuder

Forskarna har lämnat Södertälje

Omkring 60 procent av dem som blev uppsagda från Astra Zeneca i Södertälje har i dag sysselsättning. En del av dem får jobb på Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, som tar över en av de lediga lokalerna. – Det har varit en bra process, där många slutar med stolthet, säger Magnus Hellstrandh i akademikerföreningen.
Publicerad: Uppdaterad:

De sista forskarna har nu lämnat Astra Zeneca i Södertälje. Minns 2 februari förra året då chockbeskedet kom om nedläggning.
– Utifrån omständigheterna har det fungerat bra. Det har varit en ärlig och rättvis process, många går härifrån med stolthet och är redo att gå vidare, säger Magnus Hellstrandh, tidigare ordförande för forskning och utveckling inom akademikerföreningen.
Under förra året har den analytiska kemisten jobbat med avvecklingen och att stötta medlemmar.
– Vi har haft arbetsmarknadsdagar tillsammans med Astra Zeneca, och Naturvetarna har gett coachning och karriärrådgivning. Det har också handlat om att ge medlemmarna bra avtal, där de individuella lösningarna ser lite olika ut

Byter bransch

Av de drygt 1300 personerna som blev uppsagda har runt 60 procent sysselsättning. Många har fått nytt jobb, medan andra studerar, har startat eget eller gått i pension. En del har sugits upp av de mindre forskningsbolagen inom bioteknikområdet. Många har också bytt bransch.

Vad ska du göra själv?

– Inget är klart. Nu har jag tid att fundera på min framtid. Efter tolv år med forskning och utveckling här på Astra Zeneca vill jag gärna fortsätta med det, men jag är öppen för att pröva nya branscher. Jag räknar med att det kommer att ordna sig.
Vad som händer med byggnaderna och labbutrustningen vid Snäckviken och Gärtuna är delvis höljt i dunkel. Det är i alla fall klart att SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, tar över en av lokalerna i Snäckviken för att jobba med processutveckling och fungera som brygga mellan innovation och marknad inom life science, skogsindustrin och fordonsindustrin.

SP flyttar in

I ett första skede kommer närmare trettio personer att jobba där från och med 1 februari. De flesta av dem är från Astra Zeneca. Man har fått statliga pengar för tre år, där tanken är att institutets egenfinansiering ska öka med tiden.
– För övriga lokaler försöker man hitta lösningar med en eller flera aktörer. Men inget är klart i dagsläget. Man tittar fortfarande efter lösningar för att få till ett toxikologiskt institut.
Magnus Hellstrandh påminner om att Astra Zeneca lever vidare i Södertälje. Produktionsanläggningarna i Snäckviken och Gärtuna sysselsätter över tretusen personer. En del av dem är naturvetare och jobbar bland annat med kvalitetssäkring.
 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Gurra 2013-01-13

Både denna och andra artiklar får det att låta som om det nästan är positivt att AstraZeneca har lagt ned i Södertälje och även Lund. Inse att AstraZeneca har dragit ned med totalt ca 2500 tjänster inom R&D de senaste 2 åren och mer kan komma inom kort. Företaget tror inte på R&D i Sverige. Dessa jobb för bl a många naturvetare kommer att ta lång tid att få tillbaka till Sverige. Man måste vara optimist och tro på framtiden men läkemedelsutveckling i Sverige kommer inte att bli en stor industri igen under min livstid...

Alex 2013-01-10

Med andra ord så är 40% arbetslösa och många tvingas byta bransch. Låter inte så jättebra =/
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies