Vi erbjuder
Topp tre på att presentera sin forskning blev (f.v.) Andreas Ohlin, Daniel Jonsson och Andreas Svensson. Konferencier var komikerna och skådespelaren Karin Adelsköld. Foto: Naturvetarna

Bäst i Sverige på att förklara forskning

Vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning har utsetts på den nationella finalen av Forskar Grand Prix – akademikernas motsvarighet till idol. Andreas Ohlin kammade hem segern för sin dramatiska framställning av sin forskning om infektioner hos små barn.

Publicerad: Uppdaterad:

På Forskar Grand Prix som arrangeras av Vetenskap & Allmänhet tävlar svenska forskare om vem som kan göra den bästa presentationen av sin forskning på under tre minuter. Finalen hölls på Debaser i Stockholm efter att deltävlingar hållits runt om i landet under hösten.

De tävlande bedömdes av publiken och en expertjury som bestod av Göran Östling, professor i astronomi vid Stockholms universitet, Nour El-Refai, skådespelare och komiker, och Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg. Deras uppgift var att bedöma hur väl presentationen är vetenskapligt förankrad, lätt att förstå och uppträdandet på scen.

– Forskare har något knasigt över sig så jag tror att de tävlande kommer använda sig av mycket humor i sina presentationer, sa Nour El-Refai vars uppgift var att bedöma finalisternas framstädande på scen.

Roliga bilder, scenkläder och dramatik var några av knepen som forskarna använde sig av för att vinna publikens och juryns gillande.

Bland finalisterna fanns bland andra Alva Appelgren från Karolinska Institutet som berättade om hennes forskning om hur människor reagerar på misstag, och Andreas Svensson från Linnéuniversitetet som berättade om hur fiskar som är infekterade av parasiter satsar allt på att fortplanta sig. Vinnaren blev Andreas Ohlin från Örebro universitet och universitetssjukhuset Örebro för hans fängslande presentation om infektioner hos små barn.

Tävlingen Forskar Grand Prix arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, VINNOVA och Vetenskapsrådet. Syftet är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet.

Läs mer på www.forskargrandprix.se

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies