Fråga oss här!
Vi erbjuder

DUELLEN – Är plastgran bättre än vanlig julgran?

För många är julgranen viktig för att den rätta julstämningen ska infinna sig. Plast eller äkta gran är frågan. Kemiindustrin står upp för plastgranen, medan Världsnaturfonden hävdar att den naturliga granen vinner i nästan alla grenar.

Publicerad: Uppdaterad:

JA

Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor, IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige

 

1. Ditt starkaste skäl till att välja plastgran?

Vi har haft vår plastgran i 17 år och den är som ny. Så därför är mitt starkaste skäl till att välja plastgran: Den är snygg och går att använda många år. Eftersom det går att böja till grenarna blir resultatet lika bra varje år. Jag gillar inte slit-och-släng och därför känns det bra med plastgran. Vår ljusslinga är ännu äldre än granen, från 60-talet. Det är jultradition och gott samvete. För andra kan allergiaspekten vara avgörande för att man väljer plastgran, och att den inte kräver skötsel.

2. Vilken gran vinner miljöracet?

Om man återanvänder plastgranen ett antal gånger vinner den. Hur många gånger som behövs beror på hur den traditionella granen har odlats fram respektive hur plastgranen har tillverkats. Detta kan göras mer eller mindre miljöanpassat, men i längden vinner plastgranen ändå alltid.

3. Vilken gran är bäst för klimatet?

Samma svar som ovan. Plastgranen vinner i längden.

4. Vad händer med granen när den har tjänat ut?

Det går att återvinna plastgranen. Till största del består den av en metallstomme med "plastbarren" lindade runt. Den borde därför läggas i metallfraktionen på återvinningsstationen. Teoretiskt går det också att materialåtervinna plasten, men det är så små volymer.

5. Vilket alternativ är mest prisvärt och har högst mysfaktor?

Plastgranen blir ganska snabbt ett prisvärt alternativ. Mysfaktorn är förstås individuell, men jag tror att fler och fler börjar uppskatta plastgranen. Man tycker att det är mysigt att den går att ta fram redan till advent och står så länge man vill. Man slipper också barr eller småkryp som följer med in.

 

NEJ

Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF

 

1. Vilket är ditt starkaste skäl till att välja vanlig svensk gran?

En riktig svensk julgran är viktig för mig. Den luktar gott och ger en känsla av värme, jul och gemenskap. Den bästa granen är den som kommer från ditt närområde, kanske hugger du den själv, men glöm inte att fråga markägaren först.För mig som gillar natur och skog skulle det kännas helt galet att köpa en plastgran gjord på olja och miljöförstörande PVC-plast. Jag respekterar självklart om man är allergiker och inte kan ha vanlig gran inomhus.

2. Vilken gran vinner miljöracet?

Bästa valet är den svenska vanliga granen (Picea abies eller rödgran) som växer i skogen och inte behöver transporteras så långt. Näst bäst är odlad julgran från Sverige. Kungsgran (Abies nordmannia) och andra ädelgranar kommer trea, eftersom både gödsel och bekämpningsmedel används vid odlingen. Plastgranen ger den absolut största miljöpåverkan – om man räknar in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning.

3. Vilken gran är bäst för klimatet?

Svensk gran är bäst ur klimatsynpunkt. Riktiga granar är förnyelsebara och kan eldas upp och ersätta fossila bränslen när julen är slut. Plastgranar däremot tillverkas ofta i Asien och är gjorda av miljöbelastande PVC-plast som transporteras 2 000 mil för att komma till Sverige. Plastgranen kräver mer energi att tillverka den än vad den i slutändan ger tillbaka.

4. Vad händer med granen när den har tjänat ut?

Kompostera gärna genom att flisa och dela upp den - eller elda den om du har egen eldstad. Annars ska den lämnas i grovsoprum eller på återvinningsstationen där den flisas och bränns i värmekraftverket.

5. Vilket alternativ är mest prisvärt och har högst mysfaktor?

Ur hållbarhetssynpunkt är den svenska granen överlägsen och därmed också mest prisvärd i det långa loppet – och den är garanterat hundra gånger mysigare än en plastgran!

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Bo Olsson 2015-12-08

Största källan till dioxiner i luften i Sverige är vedeldning så den vanliga granen går bort! Plastgranen är överlägset bäst ur miljösynpunkt förutsatt att man inte slänger den varje år. Dessutom slipper man risken att få en gammal gran i huvudet vid tjugondag knut när många lägenhetsägare kastar ut granen från balkongen.

Mats Johansson 2013-12-18

Jag gjorde för drygt 10 år sen en jämförelse åt SNF om detta. Vårt svar var att man måste använda plastgranen i minst 10 år för at den ska ha en chans energimässigt. Men det är inte valet av gran som är det viktigaste utan var allt annat som vi köper till julen kommer ifrån. Om julgranen är gjord av plast hur tänker vi då kring resten av julen...

Lena Lundberg 2013-12-16

Jag måste förtydliga att jag menade att metallen från plastgranen skall läggas i metallfraktionen på kommunernas återvinningscentraler. Återvinningsstationer brukar man kalla Förpacknings- och Tidningsinsamlingens stationer för förpackningsinsamlingen. Hälsningar Lena Lundberg
Kommentera