Vi erbjuder

Chefsfrågan: Min chef undergräver mina beslut

Jag är enhetschef inom Svenska kyrkan och har uppdraget att få ordning på förvaltningen. Det slarvas med det mesta, som arbetstider och arbetarskydd. Vi har nu en arbetsplan, som är förankrad i kyrkofullmäktige. Men personalen kör på som tidigare och beklagar sig inför en annan chef, som ger dem stöd. Nu utmålas jag som syndabocken, som inte klarar mina uppgifter. Känner att jag mår riktigt dåligt av detta. Vad ska jag göra?

Elise, förtvivlad chef

Publicerad: Uppdaterad:

Det låter som du har hamnat i kläm mellan en formell och en informell organisation, där din personal rundar dig och går till en annan chef. Det undergräver förstås de beslut och överenskommelser du träffar med din personal. Särskilt om personalen känner motstånd mot arbetsplanen. Din chefskollega är inte lojal med de beslut som arbetsgivaren fattat och han undergräver din position som chef. Han borde istället hänvisa personalen till dig, som är deras chef, och tillsammans med dig stå upp för de beslut som ledningen fattat.

Jag föreslår att du tar upp problemet med din högsta chef. Inte bara för att klaga, utan för att också ge ett konkret förslag till lösning. En lösning kan vara att du och din chefskollega träffar din personal tillsammans och diskuterar arbetsplanen. Då kan ni tillsammans gå igenom de beslut som gäller och följa upp hur det går och vad som inte fungerar.

Om ditt förslag möts av protester kan man fundera på om det finns en dold agenda. I så fall bör du lyfta det i ledningsgruppen. Ett tips är också att få hjälp utanför organisationen för att reda ut vad som har hänt och hur du bör agera. Om du inte får stöd i ledningen för att ändra på situationen, så finns det anledning att fundera på om det är möjligt att vara kvar som enhetschef.

Du kan alltid ringa Naturvetarnas Chef för råd och stöd i besvärliga situationer.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies